Liefde op het eerste gezicht klinkt als een sprookje. Je ziet het vaak in die klassieke films waarbij bijvoorbeeld een man en vrouw direct van elkaar weten dat ze meant to be zijn. Maar bestaat dit eigenlijk wel? Experts leggen het mysterie aan je uit!

Liefde op eerste gezicht FEM FEM

Susan Winters, relatie-expert in New York City, sprak al eerder over dit mysterie met Elite Daily. Ze vertelt dat het zeker mogelijk is om snel verliefd te zijn op iemand, maar ze zegt er ook gelijk bij dat dit geen liefde op het eerste gezicht is. “Je voelt je eigenlijk heel sterk aangetrokken tot iemand. Doordat dit als heel intens en heftig kan worden ervaren, gaan we ervan uit dat zo’n sterke en snelle aantrekkingskracht wel echt liefde op het eerste gezicht moet zijn. Dat is het dus eigenlijk niet. Het is alleen een sterke aantrekkingskracht”.

Terugtrekken of benaderen?

Wist je dat het een goed teken is als jouw pupillen zich verwijden wanneer jij kijkt naar iemand? Heleen E. Fisher, antropoloog en onderzoeker naar menselijk gedrag, vertelt dat zowel mannen en vrouwen expres enkele seconde staren naar een potentiële seksuele partner. “Je beoordeelt dan of iemand bij je past. Wanneer je pupillen verwijden, betekent dat je extreem geïnteresseerd bent. De blik triggert een primitief deel van het brein en roept één van de twee basisemoties op: terugtrekken of benaderen”, legt Fisher uit.  Wat je kiest zal bepalen hoe de rest van de relatie verloopt. Wees gerust, het gaat echt allemaal vanzelf.

Liefde groeit met de tijd

Benaderen hoeft zich niet naar echte liefde te vertalen. Liefde moet volgens Winters met de tijd groeien. “Het is de totaliteit van het kennen van een persoon: het goede en het slechte. Uiteindelijk kan alleen jijzelf daarna bepalen of je echt van diegene houdt, ongeacht hoelang je hem/haar kent”.

Wel of geen liefde of op eerste gezicht?

Volgens de experts komt het er dus op neer dat liefde op eerste gezicht niet bestaat, maar dat het dan vaak gaat om een extreme aantrekkingskracht. Deze aantrekkingskracht is wel heel erg belangrijk voor het verloop van de rest van de relatie. Echte liefde komt wanneer jij de persoon door en door kent. Wanneer dit is, is helemaal aan jou.

Bang dat je nooit de liefde zal vinden? Onthoud dan deze dingen.