Als je relatie na lange tijd over is, voel je je waarschijnlijk behoorlijk ongelukkig. Je vraagt je af hoe het kon gebeuren, wat je verkeerd hebt gedaan en of het nog wel goed komt met jou en de liefde. Alles heeft tijd nodig, maar uiteindelijk ga je je weer goed voelen. Ga zeker niet bij de pakken neerzitten als je relatie over is. Lees deze tips om over jouw liefdesverdriet heen te komen.

iStock-635960240

Zoek vrienden voor steun

Je zal waarschijnlijk eerst proberen om zelf over je verdriet heen te komen, maar het is slim om een paar mensen in vertrouwen te nemen om erover te praten. Heb je de behoefte om met je ex over iets te praten, praat er dan eerst met je vrienden over. Als je meerdere vrienden in vertrouwen neemt, kan je beter je verhaal doen en zal je adviezen met verschillende perspectieven krijgen.

Schrijf je emoties op

Emoties van je af schrijven werkt goed om deze emoties te verwerken. Je kan schrijven over wat je voelt, wat er fout ging, hoe je er zelf in staat en wat je nu vindt van de situatie. Niemand hoeft het te lezen, dus schrijf echt op wat je voelt en denkt. Geef jezelf over aan de emoties die je voelt.

Zoek bepaalde afleiding

Het is goed om afleiding te zoeken en niet te zwelgen in verdriet en zelfmedelijden. Nieuwe ervaringen kunnen goed zijn voor afleiding, zoals sporten, het bezoeken van een museum, mediteren of het leren van een nieuwe taal. Als je zoekt naar afleiding, kies dan afleiding die niet slecht is voor je geest en lichaam. Je verdriet wegdrinken is maar een tijdelijke afleiding die ook nog eens destructief werkt.

Denk niet na over de “wat als..”

Geef jezelf niet de schuld van alles wat verkeerd is gegaan in jullie relatie. Waar twee mensen vechten, hebben twee schuld. Denk niet teveel na over dat wat je misschien anders had kunnen doen of niet had moeten doen. Je blijft hierdoor heel erg hangen in je verdriet. Denk meer na over wat deze relatie voor jouw betekende en wat je er van kan leren.

Kom in beweging

Als je relatie over gaat, kan je je letterlijk lovesick voelen. Sporten is een goede afleiding, maar ook goed voor het vrijkomen van endorfines in je lichaam die als pijnstillers werken. Sporten verbetert over het algemeen je stemming en door de endorfines voel je ook minder fysieke pijn. Je hoeft niet meteen dagenlang in de sportschool te staan, een simpele wandeling of een paar yoga poses kunnen al effect hebben.

Hoe langer je single bent, hoe beter je zal zijn in je volgende relatie.