Terwijl jij waarschijnlijk met je zwetende lijf aan de rand van het zwembad hangt, worden er in sommige supermarkten in Nederland zakken pepernoten in de schappen gelegd. Jawel, je leest het goed: we zitten middenin een hittegolf, maar de Sinterklaas-snacks zijn al te koop.

Pepernoten scoren

We must say, pepernoten zijn onze favoriete snackjes en zijn moeilijk om te laten liggen. Maar om op 19 juli, terwijl de temperaturen oplopen tot 40 graden Celsius, een zak choco-pepernoten open te trekken? Dat gaat ons iets te ver. Toch denken supermarktketens in Nederland hier anders over.

Wil je een zak pepernoten scoren? Dan moet je in Hardenberg zijn, want in deze plaats in Overijssel ligt deze lekkernij al in de schappen. En hier lijkt niet iedereen even blij mee te zijn.

Te vroeg

Ondanks dat we erg blij worden van extra snacks in de supermarkt, lijkt deze vroege lancering van de pepernoten niet bij iedereen even goed in de smaak te vallen. “Het verpest voor mij de hele sinterklaassfeer, het is veel te vroeg”, stelt een supermarktbezoekster in gesprek met RTV Vechtdal.

Mocht je denken dat dit argument nergens op slaat, dan heb je het mis. Chantal van der Lees, gedragspsycholoog voor verandercommunicatie, legt uit dat het komt door de norm die in Nederland is bedacht. “We zijn met z’n allen gewend om pepernoten in december te eten. Dat hebben we als norm gesteld”, stelt ze in de tv-uitzending. Wij zijn benieuwd: ga jij meteen een zakje scoren of wacht je nog even?

Lees ook: Met dit recept maak jij onwijs lekkere en gezonde pepernoten