huid acne stress

Acne door stress: dit is hoe je het herkent en voorkomt

Looks29 jun 2022, 16:32 doorRoos Hooijer
Merk jij dat je tijdens bepaalde periodes plotseling veel acne of onzuiverheden op je gezicht krijgt? Dan zou dit kunnen komen door stress. Wij vertellen hoe je acne door stress herkent én hoe je dit kunt voorkomen.
huid acne stress 300x162
Bron: Pexels

Acne door menstruatie

We all know, onzuiverheden duiken vaak op rond je menstruatie. Veel vrouwen hebben last van deze bijwerking en het is dan ook algemeen bekend dat je rond deze periode vaak wat extra onzuiverheden op je gezicht krijgt. Het is voor veel vrouwen een voorteken, want verschijnen er onzuiverheden rondom je mond, dan zit je menstruatie eraan te komen. Dit heeft te maken met hormonen in je lichaam, waardoor je lichaam meer talg aanmaakt.

Acne door stress

Toch is dit niet de enige oorzaak voor acne, aangezien je ook door stress onzuiverheden op je gezicht kunt krijgen. Maar hoe kom je erachter of acne het gevolg is van stress? Medical director Sonia Vaidian vertelt aan Byrdie dat acne door stress te herkennen is, door de plek waar het verschijnt. Breakouts door stress verschijnen namelijk (bijna) altijd op de T-zone. "Wanneer dit het geval is, gaat acne door stress vaak gepaard met grove poriën, vette huid, mee-eters en een oneven huid." Deze extra's verschijnen in de meeste gevallen niet bij 'gewone' acne, wat bijvoorbeeld tijdens je menstruatie ontstaat.

Zo voorkom je het

We horen je denken: leuk en aardig, maar hoe voorkom je onzuiverheden door stress? Uiteraard is het slim om bij de bron te beginnen, dus de hoeveelheid stress te voorkomen. Dit doe je door te ontspannen, rust te nemen en je stress op proberen te lossen. Indien dit te ingewikkeld is, wat we ons goed voor kunnen stellen, is het slim om je skincare-routine consistent vol te houden.
Voorkom acne en onzuiverheden door je huid iedere avond en ochtend te reinigen met een milde cleanser. Gebruik twee à drie keer in de week een exfoliant en hydrateer je huid met een moisturiser. Extra belangrijk: smeer je gezicht iedere dag in met een goede spf. Wie weet kom jij de eerstvolgende stressvolle situatie wel zonder puistjes door.