fem fem nieuw 27

Compleet bizar zelfbeeld: vrouwen gaan massaal onder het mes

Looks02 jun , 11:00 doorAurora Ferrari
Het lijk steeds populairder en populairder te worden: vrouwen willen van alles aan zichzelf laten veranderen. En hoe schokkend en droevig het ook is, dit geldt voornamelijk voor jonge vrouwen. Een concept die in de loop van der jaren steeds in trek is geworden, en daar speelt sociale media ook een grote rol bij.

Het zelfbeeld van vrouwen is flink gedaald 

Laten we meteen iets uit de wereld helpen: je moet doen waar jij je prettig bij voelt. Wil je een spuitje daar en een lasertje hier? Dan is dat helemaal aan jou, maar de populariteit moet volgens kenners (en FEM FEM) wat dit betreft wel minder worden. Vrouwen, en dan voornamelijk jonge vrouwen, krijgen steeds meer de interesse om iets aan zichzelf te doen. En hiermee bedoelen we voornamelijk fillers en botox. Dit heeft te maken met sociale media en de compleet bizarre schoonheidsindustrie waar we ons momenteel in bevinden. De ene influencer begint namelijk met een lipfiller, en de rest van de kudde volgt gewoon het voorbeeld. En dan is het even wachten tot vastzittende wenkbrauwen, overdreven valse wimpers en een facelift aan de beurt komen. Hierdoor lijkt een spuitje hier en een spuitje daar steeds normaler te worden. Maar artsen spelen hier ook een bepaalde rol in.
Er zijn namelijk té weinig artsen die jonge vrouwen waarschuwen. Als ze maar geld verdienen natuurlijk. En hoewel dat heel schokkend klinkt, is dat helaas wel de waarheid. Er zijn niet genoeg opgeleide artsen en toch lijkt er geen tekort te zijn aan plastisch chirurgen die jonge vrouwen stimuleren om hun lichamen te veranderen. En dat is zo zonde, voornamelijk voor jonge vrouwen die nog heel onzeker in hun lichaam leven. Het is normaal dat je het liefst dingen anders zou willen zien. Misschien vind jij je lippen iets te smal of vind jij je neus iets te groot - maar het is de bedoeling dat je dat omarmt. Struggel je daar ál jaren mee en ben je inmiddels écht een volwassen vrouw, dan is er altijd ruimte om onder het mes te gaan. Maar als jong iemand? A big no.

Influencers en hun voorbeeldfunctie 

Misschien weet je niet anders, maar voor wie al oud genoeg is om te weten hoe het is om zonder sociale media te leven: sinds we Instagram, TikTok en Snapchat hebben is ons zelfbeeld compleet veranderd. En niet in veel goeds. Influencers gebruiken massaal filters om 'de perfecte huid' te faken en om hun gezicht wat strakker te trekken. En als ze geen filters gebruiken, zijn ze al één of meerdere keren onder het mes gegaan om het een en het ander aan zichzelf te doen. Omdat deze mensen bekend zijn, veel volgers hebben en zogenaamd geliefd zijn, krijgen we het idee dat wij er zo ook moeten uitzien. Ben je bekend, dan heb je tenslotte wel een voorbeeldfunctie voor je doelgroep. En als je doelgroep jonge vrouwen zijn, dan kan het heel schadelijk zijn als je als influencers aan plastische chirurgie doet.
En laten we uiteindelijk eerlijk met elkaar zijn: je kunt zoveel doen met je zuurverdiende geld, en dan geef je het uit aan nieuwe lippen? Je kunt het beter uitgeven aan vakanties, kleding of je kunt het opsparen voor je toekomst. De lijst is eindeloos, maar voor jonge vrouwen staat plastische chirurgie helemaal onderaan. Wat de FEM FEM-redactie betreft? Je bent mooi zoals je bent, ook al denk je dat het niet zo is. Leer met je onzekerheden omgaan en bedenk voor jezelf: dat is uiteindelijk wat jou, jou maakt. Omarm het, leer ermee om te gaan. En ben je een keer een jaar of 50 en zit je er nog steeds mee, dan zijn wij natuurlijk niemand om je te stoppen. Maar als je het doet: zorg er dan ook voor dat je bij een juiste art terechtkomt. Beter iets te veel uitgeven dan te weinig, als je toch bezig bent.