In New York is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld: je leent je designerjurk, tas of hakken uit aan een totaal onbekende. Of je huurt zelf iets van een andere stijlvolle vrouw. Pickle - een kledingverhuurplatform - maakt dit nu supergemakkelijk en groeit razendsnel. Het concept achter de app is simpel. Jouw kledingkast is jouw verdienmodel, zonder tussenkomst van een groot bedrijf.
Pickle: sharing is caring
Pickle is opgezet door Julia O’Mara en Brian McMahon en begon ooit als een
social polling app. Dat is een app waarin gebruikers elkaar snel en simpele vragen kunnen stellen. Toen gebruikers elkaar steeds vaker vroegen wat ze moesten dragen - en of ze bepaalde stukken van elkaar mochten lenen - ontstond het idee om er een
peer-to-peer kledingverhuurplatform van te maken. En dát bleek een groot succes!
Inmiddels is het platform niet meer weg te denken uit de garderobes van jonge vrouwen in New York. Iedereen kan zich aanmelden en
kleding huren of verhuren. Want binnen een paar klikken heb jij je leen-artikel gereserveerd.
Kleding wordt dus niet gekocht, maar geleend. Het is een
duurzaam tegengeluid tegen de fast fashion industrie - die steeds meer onder vuur ligt.
Pickle vs de klassiekers
Pickle verschilt van leen-platforms als 'Rent the Runway' of 'Nuuly', omdat ze geen abonnementsmodel hanteren. Je betaalt dus geen vaste kosten: je huurt of verhuurt simpelweg wanneer jij wil. Daarnaast werkt het volledig peer-to-peer, wat betekent dat jij in controle bent over jouw kledingkast, je prijzen én je voorwaarden. Dat klinkt fantastisch, maar het vraagt ook wat van je. Als verhuurder ben je namelijk verantwoordelijk voor de communicatie, de schoonmaak en de afhandeling.
Zit je niet te wachten op al dat geregel? Dan kan je je items ook uitbesteden aan het 'Pickle Store'-programma. Pickle zal dan alles voor je regelen - wel tegen een iets hogere commissie.
De minpuntjes
Dat peer-to-peer model klinkt fantastisch, maar kent ook zijn keerzijden. Zo is het aanbod niet voor iedereen even inclusief: vrouwen met maat 44 of hoger vinden lastig iets passends. Pickle zegt eraan te werken, maar omdat het aanbod volledig afhankelijk is van gebruikers, groeit inclusiviteit slechts net zo snel als de community.
En Nederland dan?
Hoewel Pickle nog niet in Nederland actief is, is het wel enorm snel aan het groeien. De makers hebben een enorme hoeveelheid extra geld gestoken in de uitbreiding, dus wie weet komt het over een tijdje ook deze kant op. Tot die tijd moeten we het doen met andere platformen. Want we zijn hier ook al bekend met het fenomeen van kleding uitlenen en (ver)huren:
- LENA Library
- The Collectives
- Rerun.rent
- H&M rental
- My Dressoir
Kledingverhuurplatforms - als Pickle - laat zien wat er mogelijk is als technologie, duurzaamheid én mode de handen in een slaan. Het platform biedt een slimme en toegankelijke manier om kleding een tweede (of tiende) leven te geven. In een tijd waarin we steeds bewuster zijn van ons koopgedrag, is een kledingverhuursysteem dé ultieme uitvinding.