fem fem 2024 03 31t135419154

Een tweedehandsoutfit is hot – maar het is niet altijd goed nieuws

Looks13 apr , 19:30 doorAurora Ferrari
Tweedehands winkelen is in anno 2024 populairder dan ooit. Van vintage kledingmarkten, tot online doorverkoop (zoals Vinted) en vintage kledingwinkels: mensen hebben het hergebruiken en herontdekken, helemaal omarmt. En, het lijkt erop dat dit nog een tijdje zo blijft. Maar, is dit wel zo'n goed nieuws? Want hoewel we hiermee de levensduur van kleding verlengen, lijkt tweedehands winkelen niet altijd goed nieuws te zijn.
fem fem 2024 03 31t135419154
Bron: Pexels

Een tweedehandsoutfit is iets om over op te scheppen

Tweedehandswinkels zijn populairder dan ooit. Modeliefhebbers zijn bewuster, en proberen kledingstukken en accessoires een tweede leven (of zelfs meerdere) te geven. Tegenwoordig heb je een heleboel platforms waar je vintage kleding kan verkopen en shoppen, maar ook winkeltjes en markten zijn niet weg te slaan. Zo hebben we eerder 8 leuke vintage winkels in Rotterdam voor je getipt en ook Eloise van Oranje is nu een vintage winkel gestart in Den Haag. Want naast duurzaam, is het kopen van tweedehandse kleding een manier om unieke stijlen te vinden. Kopers starten een zoektocht naar de meest unieke kledingstukken, soms vind je zelfs kleding die helemaal niet meer wordt geproduceerd.
Bang voor een muffe geur? Geen zorgen, want wij hebben een manier gevonden hoe je vintage kleding weer fris kan laten ruiken . En het hoeft niet alleen om kleding te gaan. Je scoort namelijk ook heel veel andere dingen tweedehands. Wat precies, dat lees je in ons eerder geschreven artikel.

Geen goed nieuws

Maar, hoewel je met tweedehandswinkelen een steentje bijdraagt aan het milieu, en het ook nog eens beter is voor je portemonnee, is het niet altijd heel goed nieuws. Omdat tweedehands winkelen nu zó populair is, zijn er mensen die het als een manier zien om hun kleding sneller door te kopen. Ze kopen dus alsnog veel kleding - en fast fashion - om het vervolgens door te verkopen, want je raakt het toch wel kwijt. Helaas blijft naast vintage, ook fast fashion (helaas) populair. En omdat het verkopen van kleding nu zo makkelijk is, verkopen mensen hun fast fashion-items ook sneller. Zonder schuldgevoel kopen mensen steeds meer kleding – want je kan het toch een tweede leven geven. Dit is dan ook waarom we vaak kleding kopen en het vervolgens niet dragen . Maar dat is natuurlijk geen goede ontwikkeling.
Een reminder voor jezelf dus: wees bewust met wat je koopt, maar dus ook met wat je verkoopt. Scoor geen items van fast-fashion merken, behalve als je zeker weet dat je het héél vaak gaat dragen. Is het een blijvertje en ga je hier jaren mee doen, of is het iets waar je snel op uitgekeken raakt?