makeupfemfem

Make-upguide: Het shapen van je gezicht was nog nooit zo makkelijk

Looks02 nov 2018, 11:24 doorRedactie
Hoor jij steeds vaker het woord shapen voorbij komen? En wil je graag weten wat het is of belangrijker nog; hoe je het doet? Lees dan even verder en leer de basis van het shapen van je gezicht.
makeupfemfem
Picture by Unsplash

'Shapen' is voor velen een eng tafereel waar liever niet aan begonnen wordt. Het schrikt misschien ook wat af want het gaat vaak gepaard met (veel) lichte en donkere strepen make-up op het gezicht. Maar als je dit eenmaal onder de knie hebt zul je merken dat het leuk is om te doen en bijzonder mooi kan uitpakken.

Wat houdt shapen in?

Door gebruik te maken van licht en donkere kleuren creëer je diepte in het gezicht. Eigenlijk is het een soort van schaduw creëren op je gezicht, waarmee je bot-structuren optisch naar voren laat komen. Dit is wordt bijvoorbeeld vaak gedaan bij het jukbeen en de kaaklijn. Hiermee kan je deze scherper maken en als het ware uit het gezicht laten 'poppen'. Met shapen leg je met make-up de nadruk op bepaalde gezichtsvormen. Oftewel: door je gezicht te vormen kun je bijvoorbeeld de illusie wekken dat je neus slanker lijkt. It's all possible !
Er zijn echter een aantal belangrijke shape-regels die handig zijn om door te lezen. Met de donkere kleuren kan je namelijk de fout in gaan wanneer je het te laag aanzet op je wangen, je creëert dan een ongewenst effect zoals een baard. Ook wil je niet dat een product vlekkerig uitpakt.

Hoe kan je het beste te werk gaan?

1. Gebruik de juiste kleuren
Kies door middel van het testen van verschillende kleuren (dit kan gemakkelijk bij een make-up counter) de juiste kleur voor jou. Tip: Loop ALTIJD naar buiten bij daglicht, kunstlicht geeft echt een ander beeld. Om te beginnen pak je een donkere kleur, ongeveer 2 tot 3 tinten donkerder dan je basis make-up. Hiermee zet je de schaduwen en (vaak) de dieper liggende punten in je gezicht aan. Contourkleuren zijn er in verschillende substanties. O.a. in poedervorm, sticks, of een créme. Je kunt ze ook samen gebruiken. Gebruik dan eerst de créme variant en daar over heen de poeder. Hiermee maak je je contour-look extra intens. Voor het 'oplichten' van punten in je gezicht gebruik een product dat twee tinten lichter is dan je basis.
stickfemfem 3
Picture by Charlotte Tilbury
Ook zijn de lichtere en donkere poeder of creme vaak samen in een verpakking te vinden. 2 in 1, handig voor onderweg. In deze verpakkingen bestaan ook weer verschillende 'tinten' voor de lichte of donkere huidskleur. Deze worden vaak aangeduid als: fair/medium of dark.
contourpoederfemfem
Picture by Charlotte Tilbury

2. Nu ga je beginnen

Met shapen is het belangrijk dat je goed je bone-structure van je gezicht kan zien. Dit doe je heel simpel gezegd door; gezichtsuitdrukkingen maken in de spiegel. Trek je wangen in (ja doe een vis na) voor het duidelijk zien van je jukbeenderen, die komen dan extra naar voren. Precies in die inham zet je een streep/veeg. Deze trek je tot aan het bovenste punt van je oor door. Voor het 'vinden' van de appeltjes van je wangen, hoef je alleen maar te lachen. Handig toch? Op je wangen kun je eventueel een blush aanbrengen. (Of zoals je moeder het zou noemen: rouge.) Lukt dit niet? Kijk dan even naar het plaatje hieronder. En voor alle contourqueens geldt; let erop dat het natuurlijk blijft en niet ieder gezicht hetzelfde is. Kijk dus goed naar het eindresultaat, belangrijk is uiteindelijk of het iets voor jou doet en of je het mooi vindt.
contourfemfem 1
Picture by Pinterest

3. Blend alsof je leven ervan af hangt

Dit is misschien nog wel het belangrijkste: het blenden. Je wil geen zebra-pad creëren, dus de 'strepen' hoeven overdreven zichtbaar te zijn. Kleine tip: Zorg dat je bij het gedeelte van de jukbeenderen altijd naar boven uit blendt. Blenden is overigens een ander woord voor vervagen en goed 'uitsmeren' van make-up. Voor op het voorhoofd is het belangrijk om goed de haarlijn mee te nemen, zodat je niet een vage rand krijgt.

Heb je iets fout gedaan?

Relax, blendt het uit met je foundation kwast of veeg zachtjes met een watje over je gezicht. (Niet te hard, hiermee maak je vlekken en kun je huid irriteren, doe dit met beleid en met roterende bewegingen.) Of heb je de de contour 'streep' te laag gezet? Dit kan je mooi verhelpen door daaronder een lichtere poeder of concealer aan te brengen en daarmee een rechte lijn te zetten net onder de donkere kleur. Je maakt hiermee meteen de shape strakker.

Is contouren hetzelfde als bronzen?

Het antwoord op deze levensvraag is; nee . Met contouren maak je een schaduw in het gezicht. Dit kun je mooi doen met een grijsachtige as tint/ondertoon. Bronzen kan over het gehele gezicht met een warmere tint en wordt vaak gedaan om het gezicht wat kleur te geven of 'op te warmen', alsof je bent verkleurd door de zon. Wel kun je het heel goed samen gebruiken. Breng wel altijd eerst een creme product aan en daarna een poeder. Op deze manier heb je een intense 'shape'-look en blijft je make-up beter zitten.
chanelfemfem 3
Picture by Pinterest
Veel plezier en vooral: have fun!
Geinteresseerd in meer fijne make-up tips? Lees dan ook: De zin of onzin van gezichtspoeders