screenshot 2021 03 15 at 090118

Dilemma! Moet je nou vóór of na het ontbijt je tanden poetsen?

Looks21 nov 2022, 10:01 doorSanne Hesseling
Om je gebit sterk en stralend te houden, is het belangrijk om minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen. Wanneer je 's morgens opstaat, wil je niets liever dan van die vieze ochtendsmaak afkomen. Maar is het nou beter om vóór of na het ontbijt je tanden te poetsen? Here's the answer !

Eerst ontbijten of eerst tandenpoetsen?

Je hoort steeds vaker het verhaal dat als je na het ontbijt je tanden poetst, je je gebit kan beschadigen. Dit zou komen omdat het vruchtensap dat je tijdens je ontbijt misschien drinkt, je tandglazuur zwakker maakt. Wanneer je vervolgens je tanden gaat poetsen, zou het zwakke tandglazuur beschadigd worden door de tandenborstel.
Volgens hoogleraar tandheelkunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen Frank Abbas is de kans dat dit gebeurt echter heel klein. Hoewel vruchtensap en frisdrank inderdaad je tandglazuur tijdelijk zwakker maakt, zal de beweging van de tandenborstel je gebit niet beschadigen. Het is volgens hem namelijk niet de tandenborstel die beschadigingen kan maken, maar de tandpasta. In sommige tandpasta's zit namelijk schuurmiddel om gele of bruine aanslag op je tanden te verwijderen. Is na het ontbijt je tanden poetsen met een tandpasta met schuurmiddel dan schadelijk? Die kans is ook klein, aangezien de meeste tandpasta's zo weinig schuurmiddel bevatten dat het geen kwaad kan.

Conclusie

Maar wat is volgens hoogleraar Abbas dan de juiste volgorde in de ochtend? Volgens hem is het het verstandigst om vóór het ontbijt je tanden te poetsen met tandpasta en te flossen en om na het ontbijt eventuele etensresten weg te poetsen met een tandenborstel zonder tandpasta. De fluoride in de tandpasta maken je tandglazuur namelijk sterker waardoor je gebit voorbereid is op zoetigheden bij het ontbijt. Voor de mensen die hun ochtendroutine echt niet willen aanpassen, hebben we een troost: als je pas na het ontbijt je tanden poetst, zal de fluoride in de tandpasta gewoon de eventuele beschadigingen van het ontbijt herstellen. Het belangrijkste is en blijft dat je gewoon twee keer per dag poetst!
Heb jij droog tandenpoetsen al eens uitgeprobeerd? Lees hier meer over deze nieuwe trend!