zonder bedavonturen jongeren

Bijzondere trend: meer jongeren zonder bedavonturen door het leven

Love & Life08 jul , 20:00 doorRomy Nouwen
Als je dacht dat iedereen met liefde het bed induikt voor een goede vrijpartij, heb je het mis. De afgelopen tijd zien we juist een hele andere ontwikkeling. Veel jongeren moeten er niet meer aan denken en duiken bewust niet meer met iemand anders in bed. Ze vinden het wel prima zonder.

Onderzoek over het slaapkamerleven van jongeren

Er is weer eens een groot onderzoek gedaan naar het slaapkamerleven, en daar duiken wij altijd graag even in. Mega interessant om te lezen hoe andere mensen het aanpakken tussen de lakens. Toch zijn wij dit keer een beetje verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. Die wilde slaapkameravonturen nemen namelijk af in plaats van toe. Dat zagen wij niet helemaal aankomen.
Steeds meer jongeren hebben besloten om geen geslachtsgemeenschap meer te hebben. In het begin van 2023 werden veel jongeren ondervraagd en daaruit bleek het volgende: jongeren tussen de 16 en 25 jaar zijn helemaal niet zo actief meer in de slaapkamer. In een kleine zes jaar tijd daalde het percentage van actieve jongeren – om het zo maar even te zeggen – van 63 naar 56 procent. Dat betekent dat maar iets meer dan de helft van de jongeren nog tussen de lakens duikt.

TikTok-trend speelt rol

Maar waar komt dat dan door? Het lijkt erop dat TikTok een grote rol speelt in deze verandering. Daarop is namelijk te zien dat steeds meer mensen bewust kiezen voor deze lifestyle. Celibatair noemen ze dat ook wel. Bekende, maar ook onbekende mensen vertellen op TikTok dat zij gestopt zijn met vrijpartijen, waarom ze daarmee gestopt zijn en wat dit doet met hun mentale gezondheid. Ze beweren dat ze zich beter dan ooit voelen door te stoppen met alle slaapkameractiviteiten.

Waarom deze trend helemaal niet zo gezond is

Maarre, of deze ontwikkeling nou zo positief is, is nog maar de vraag. De meningen lopen namelijk uiteen. Natuurlijk is er niets mis met het aangeven van je grenzen. Het gaat immers over jouw lichaam, en daar ben jij helemaal de baas over. Als je dus geen zin hebt om iets tussen de lakens te doen, is daar niks ergs aan.
Toch pleit slaapkamerdokter Eveline Stallart voor wat anders. Zij is natuurlijk expert op het gebied van aantrekkingskracht en slaapkameractiviteiten, en weet wat voor impact het kan hebben als je stopt met de bedavontuurtjes. Volgens haar heeft het namelijk heel veel gezondheidsvoordelen. Het zorgt voor een versterking van je immuunsysteem en je wordt er veel vrolijker en positiever van. Dat heb je dan weer te danken aan alle hormonen die vrij komen. Volgens haar is het trouwens ook belangrijk, vooral als jongere, dat je een goede ontwikkeling doormaakt en leert van jezelf wat je fijn vindt. Je kunt dat alleen ontdekken door te doen.