Het huwelijk wordt vaak gesloten met de belofte 'tot de dood ons scheid’, maar de realiteit is soms anders. Jaarlijks besluiten duizenden stellen dat ze beter apart verder kunnen. Maar op welke leeftijd piekt het aantal scheidingen eigenlijk? En waarom juist dan?
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders scheiden
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de gemiddelde leeftijd van gescheiden mannen in 2023, 48 jaar, terwijl vrouwen gemiddeld 44,6 jaar oud waren op het moment van hun scheiding. De meeste huwelijken die in dat jaar eindigden, hielden het zo’n 14,6 jaar vol. De grootste groep zat tussen de vijf en tien jaar huwelijk voordat ze de knoop doorhakten.
Dus, als je rond die leeftijd bent en in een
relatiecrisis zit - je bent niet de enige. Maar hé, statistieken zijn geen voorspellingen.
Waarom piekt het aantal scheidingen rond deze leeftijd?
Veel stellen gaan juist in hun veertiger of vijftiger jaren uit elkaar. Waarom? Omdat dit dé fase is waarin veel mensen opnieuw stilstaan bij hun leven.
Na jaren van drukke gezinslevens en carrière-opbouwen, ontstaat er ineens ruimte voor reflectie. De kinderen worden zelfstandiger, de dagelijkse routine verandert, en dan komt vaak de vraag: is dit het nou? Voor sommigen is het antwoord: nee.
Daarnaast speelt het lege-nest-syndroom een rol. Wanneer de kinderen het huis uit gaan, komt soms pijnlijk aan het licht of jullie als partners nog steeds een team vormen, of dat de
relatie eigenlijk vooral om het gezin draaide.
Vrouwen zetten vaker de eerste stap
Wat opvallend is: in 70% van de gevallen zijn het de vrouwen die het initiatief nemen om te scheiden. Dit kan meerdere redenen hebben.
Enerzijds voelen vrouwen vaker dat ze vastzitten in een relatie waarin ze zich niet gehoord of gewaardeerd voelen. Anderzijds zijn vrouwen tegenwoordig financieel onafhankelijker dan vroeger, waardoor het makkelijker is om de keuze te maken om uit een ongelukkig huwelijk te stappen.
Steeds minder scheidingen – maar waarom?
Opvallend genoeg neemt het totaal aantal scheidingen af. In 2000 waren er nog 34.650 echtscheidingen, terwijl dat in 2023 was gedaald naar 24.310. Betekent dit dat relaties sterker worden? Niet per se.
Een mogelijke verklaring is dat mensen minder vaak
trouwen. Steeds meer stellen kiezen ervoor om
samen te wonen zonder officieel ‘ja’ te zeggen. En als een relatie dan eindigt, wordt dat niet geregistreerd als een scheiding.
Wat kunnen we hiervan leren?
Relaties veranderen, net als mensen. Het is niet gek om jezelf af en toe af te vragen: ben ik nog gelukkig? En of dat nu betekent dat je blijft of een nieuwe weg inslaat - uiteindelijk draait het erom dat jij je goed voelt in de keuzes die je maakt.