ontwerp zonder titel 78 2

Pijnlijk maar waar: waarom Girl Math allesbehalve positief is

Love & Life14 okt 2023, 16:45 doorRomy Nouwen
Grote kans dat jij de nieuwste hype op TikTok wel voorbij hebt zien komen. De term Girl Math vliegt je namelijk om de oren. Uiteraard kunnen we ook om deze hype weer heel hard lachen en klinkt het allemaal best herkenbaar. Toch is het niet zo positief als het gebracht wordt. Yes, pijnlijk maar waar: Girl Math kunnen we beter uit ons leven vermijden.
ontwerp zonder titel 78 2

Wat wordt er bedoeld met Girl Math?

Voor degene die het even helemaal gemist hebben, maar wel graag willen weten waar we het over hebben, hebben we een kleine update. De laatste trend op TikTok bestaat uit Girl Math . Dit is een bepaalde manier om naar geldzaken te kijken. Het idee is eigenlijk dat je bepaalde aankopen 'goedkeurt' voor jezelf. Omdat je het op een of andere manier kunt rechtvaardigen. Doordat je iets bijvoorbeeld al lange tijd geleden hebt betaald óf doordat je net geld toe hebt gekregen, waardoor het eigenlijk voelt als 'gratis'. Er zijn onwijs veel verschillende theorieën binnen Girl Math. Dit waren een aantal klein voorbeelden, maar op TikTok zien we steeds meer voorbeelden voorbij komen. Daardoor kan het zijn dat mensen ineens anders naar geld beginnen te kijken. Enne, of dat nou zo verstandig is, is nog maar de vraag.

De reden dat dit helemaal niet zo positief is

Hoewel we er allemaal heel hard om kunnen lachen, is het eigenlijk niet zo positief. Het klinkt zeker wel herkenbaar. Toch is het onder aan de streep natuurlijk niet zo gemakkelijk als we het onszelf wijs proberen te maken. Dat komt natuurlijk doordat al die dingen die wij voor onszelf rechtvaardigen en daardoor kopen ons uiteindelijk wel geld kosten. Juist doordat je zo veel (kleine) uitgaven goedkeurt voor jezelf, loopt het al snel op. Voor je het weet geef je een behoorlijke klap geld uit. Zo zie je dan langzaamaan je bankrekening leger worden. Hoewel het allemaal 'gratis' aanvoelt, is dit het gewoon niet.
Op deze manier worden hele dure uitgaven vaak weggeschoven als minder dure uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan vakanties. Deze boek je vaak ruim van tevoren, waardoor je ter plekke alweer bent vergeten hoe veel geld je hebt uitgegeven. Hierdoor ga je eenmaal op vakantie ook nog eens los, want het voelt immers alsof je opnieuw bent begonnen met uitgeven. Uiteindelijk heb je na die vakantie toch ineens een behoorlijk bedrag uitgegeven aan maar één vakantie . Maar was dat wel écht nodig of had je het eigenlijk ook met minder kunnen doen?