Iedere relatie kent ups en downs, logisch. Maar het is wel belangrijk dat er na een down weer een up komt. En dat duurt soms net even wat te lang. De gesprekken zijn oppervlakkig, de vonk lijkt gedoofd en je voelt je niet helemaal gehoord of begrepen. Maar geen zorgen: met een beetje aandacht en de juiste aanpak kun je je relatie weer laten sprankelen! Het begint allemaal met het uiten van je emoties. In dit artikel delen we vijf praktische tips om eerlijker en opener te communiceren, zodat jullie samen weer dichter tot elkaar groeien. Klaar om de sleur achter je te laten?
Om te beginnen: het is hartstikke normaal. Elke relatie heeft fases waarin de sleur het overneemt, alles vanzelfsprekend voelt en je elkaar even kwijt bent. Helemaal niet erg ook, als je er maar weer bovenop komt - en je er niet te lang in vast blijft zitten. Gelukkig heeft ervaren systeem- en relatietherapeut Joey Steur er een boek over geschreven genaamd 'Uit je liefdesdip'.
Ze is de oprichter van Praktijk de Liefde en heeft locaties door heel Nederland. Ze spreekt dus nogal wat stellen die te maken hebben met de sleur. In haar boek deelt ze inspirerende inzichten, oefeningen en geeft ze tips om patronen te doorbreken en samen door moeilijke momenten te komen. De allerbelangrijkste tip? Deel je emoties. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want waar de een als vanzelf begint over zijn angsten en verlangens, is het voor de ander een enorme opgave.
Ook al lijkt het soms het beste om je irritaties heel diep weg te stoppen en er niet meer aan te denken, zo werkt het helaas niet. Wanneer emoties onbenoemd blijven, komen ze er een keer uit. Vaak allemaal in één keer, en op het verkeerde moment. Je voelt je onbegrepen, het leidt tot misverstanden of het kan ervoor zorgen dat partners zich van elkaar terugtrekken (waardoor de kloof alleen maar groter wordt). Kortom: het is ontzettend belangrijk je gevoel met elkaar te delen.
Vinden jullie het ook lastig je gevoel naar elkaar te uiten? Begrijpelijk. Gelukkig deelt Joey in haar boek 'Uit je liefdesdip' 5 makkelijke tips om je emoties te benoemen. Komen ze.
Kies een rustige omgeving waarin jullie je beide fijn voelen. Een goed gesprek voeren terwijl je op de trein staat te wachten - en er 50 mensen meeluisteren - is bijvoorbeeld niet de beste manier. Ook het moment van de dag is belangrijk, zorg ervoor dat je tijd hebt. Moet de één over tien minuten de deur uit, dan is dat geen handige timing. Zondagochtend, als je samen aan de ontbijttafel zit, is daarentegen wél fijn. Creëer dus een veilige ruimte en een goed moment.
Ook als je het niet met elkaar eens bent is het belangrijk dat het gevoel er mag zijn. Erkenning betekent niet dat je het ermee eens bent, of met iemand instemt, maar dat je respecteert hoe je partner zich voelt.
Spreek vanuit je eigen ervaring en vanuit je eigen gevoel. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik raak overstuur als...' in plaats van 'Je maakt me zo boos!'. Benoem wat je voelt zonder de ander te beschuldigen.
Wees volledig aandachtig als je partner spreekt. Probeer reactie uit te stellen terwijl de ander aan het woord is en luister écht.
'Emotional bid' betekent zoveel als emotionele uitnodiging, leren we van dr. John Gottman. De bekende onderzoeker, hoogleraar, huwelijk- en relatiespecialist gebruikt de term om te beschrijven hoe iemand in een relatie pogingen doet om aandacht, bevestiging, affectie of een verbinding te krijgen met de partner. Het idee is dat elke kleine interactie tussen partners, een poging is om een emotionele verbinding te maken. Het is goed om de emotionele uitnodigingen van je partner te herkennen en erop te reageren. Bevestig, wees waarderend en je zal zien dat het je verbondenheid versterken.
In het boek 'Uit je liefdesdip' geeft Joey Steur nog veel meer tips over hoe je samen uit die welbekende sleur komt. Over hoe je positiviteit terugbrengt in je relatie, teruggaat naar de vlam en hoe je conflictpatronen herkent. Kortom: er is nog genoeg te leren. Benieuwd? Bestel dan hier het boek en ga actief aan de slag met je relatie.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Praktijk de Liefde.