Wonen jij en je lief bij elkaar of zijn jullie dat van plan, dan wordt het tijd om over geldzaken te praten. Al helemaal wanneer jij €2000 op de rekening ziet verschijnen, maar je partner het dubbele binnenhaalt. Of andersom, dat kan natuurlijk ook. Hoe maak je duidelijke, eerlijke maar ook liefdevolle afspraken met elkaar wanneer jullie inkomens verschillen?
Jij en je partner verdienen anders, wat nu?
De kans is groot dat jij en je partner niet geheel hetzelfde
inkomen hebben. Hoewel jullie misschien hartstikke gelukkig zijn, in een goede relatie zitten en het beste voor elkaar willen, kunnen er nog steeds wrijvingen of negatieve dynamieken ontstaan wanneer de ene meer verdient dan de ander.
Zo kan de
partner die minder verdient, zich erg schuldig voelen. Maar ook degene die meer verdient, kan zich schuldig voelen. Zo kan hij of zei nieuwe promotie of loonsverhoging bagatelliseren, omdat ze zich schuldig voelen dat hun carrière "beter" gaat dan de andere partner. Maar wat ook kan gebeuren, is dat degene die meer verdient en dus meer geld naar huis brengt, zich de baas voelt als er financiële knopen doorgehakt moeten worden. Er kan een hoop gebeuren, maar niet als jij en je partner goede afspraken maken. Wij hebben de vijf belangrijkste voor je op een rij gezet.
1. Kies wat het beste bij jullie past
Jij en je partner hebben niet hetzelfde inkomen en dat maakt helemaal geen reet uit. Niemand is beter en niemand is slechter. Echter, is het wel belangrijk om van tevoren afspraken te maken over wie wat betaalt. Dit mogen jullie natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar we hebben op een rijtje de meest gangbare mogelijkheden onder elkaar gezet.
- Alles op één hoop – allebei de inkomens komen op een rekening te staan
- Percentueel bijdragen – zelfde percentage van netto-inkomen
- Ieder de helft – ieder de helft betalen, ongeacht inkomen
- Per categorie – de ene betaalt maandelijks boodschappen, terwijl de ander gas, water, licht, etc. moet betalen.
2. Stel samen een budget op
Romantisch is het niet, maar door samen een
budget op te stellen, kunnen jij en je partner zich gelijkwaardig voelen – ongeacht het inkomensverschil. Samen kunnen jullie communiceren over waar jullie geld naartoe gaat en waar jullie het aan uit geven. Bespreek ook hoe jullie dit budget gaan beheren. Krijgt een van jullie de verantwoordelijkheid of gaan jullie het samen doen?
3. Neem bijdragen in rekening die niet in geld uit de drukken zijn
Wanneer je minder verdient, is de kans groot dat jij je schuldig voelt. Dat is natuurlijk helemaal nergens voor nodig, maar wanneer je dat gevoel hebt, is dat natuurlijk supervervelend, Vooral omdat jij je partner niet te kort wil doen. Een extra baantje zoeken om jezelf vervolgens helemaal uit te putten heeft natuurlijk helemaal geen zin, waar je partner dan meer waarde aan zou hechten is door op een ander gebied een grotere bijdrage te leveren.
Denk hierbij aan koken of even wat extra schoonmaken. Misschien meer tijd doorbrengen met de kinderen. Bespreek dit samen en wie weet komen jullie samen tot een oplossing, waar jullie beiden uiteindelijk mee eens zijn.
4. Maak afspraken voor als het fout gaat
Uit elkaar gaan, gaat er bij jullie niet in, maar jullie zouden er toch rekening mee moeten houden en afspraken over moeten maken als jullie samen gaan intrekken. Onderzoek hoe de vork in de steel zit: wat hebben we samen, wat hebben we apart, wat gebeurt er als... en bespreek dit in alle openheid. Dit kan zelfs onuitgesproken angsten en onzekerheden wegnemen bij één van jullie.
5. Blijf erover praten, ook al is het een gevoelig onderwerp
Het klopt dat het een gevoelig onderwerp is en dat jullie het liefst alleen over koetjes en kalfjes willen praten, maar bij een relatie komen nu eenmaal ook zakelijke dingen kijken. Ontwijk deze niet en schaam je ook niet wanneer je minder of meer verdient. Luister naar elkaar, praat met elkaar en kom samen tot oplossingen. Uiteindelijk zijn jullie een stel en willen jullie alleen het beste voor elkaar.