trouwen samenlevingscontract geregistreerd partnerschap verschillen

In het huwelijksbootje of juist geregistreerde partners? Dít zijn de verschillen

Love & Life06 apr , 17:00 doorRomy Nouwen

Wil jij graag met jouw partner samenblijven? Dan is het goed om een aantal dingen vast te leggen. Maar welke optie de beste is voor jullie? Dat hangt echt van de situatie af. Wij vertellen je de verschillende opties én wat ze inhouden.

Volgende stap in je relatie

Je komt een keer op een punt in je relatie dat je misschien wel een volgende stap zou willen zetten samen. Gewoon om samen jullie liefde te vieren (of te bezegelen zoals ze dat zo leuk zeggen) óf om de dingen goed te regelen voor later. Maar er zijn zó ontzettend veel opties, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien na een tijdje. Want wat is nu eigenlijk de beste optie en wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

De verschillende opties 

Vroeger was trouwen natuurlijk de meest voor de hand liggende optie. Het was heel normaal om al op vroege leeftijd met je geliefde het ja-woord te geven voor het altaar. Inmiddels zijn de tijden veranderd – en de opties uitgebreider. Je kunt ineens ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap of gewoon een samenlevingscontract. En het lijkt allemaal op hetzelfde neer te komen, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is daarom goed om je even te verdiepen in de verschillende opties, zodat je precies weet waar je het beste voor kunt kiezen.

Trouwen

Heb jij nou altijd voor ogen gehad om in het huwelijksbootje te stappen? Dan is het goed om te weten wat dat eigenlijk inhoudt. Jij denkt misschien alleen aan die mooie witte prinsessenjurk, de grote lekkere taart én hét momentje voor het altaar, maar er komt véél meer bij kijken, Het huwelijk is namelijk niet alleen ceremoniële verbintenis, maar ook een wettelijke. Het heeft namelijk juridische gevolgen.

Eigenlijk sluit je een soort van een contract af wanneer je gaat trouwen. Dat kun je doen door middel van huwelijkse voorwaarden (om eventuele eigendommen te scheiden) of onder gemeenschap van goederen. In dat laatste geval worden alle eigendommen gedeeld door twee.

Geregistreerd partnerschap

Trouwen gaat natuurlijk gepaard met één groot feestje, en dat doet ook wat voor je portemonnee. Daarbij is het ook een vrij traditionele manier van verbinding. Daarom kun je ook kiezen voor geregistreerd partnerschap. Dat is namelijk hetzelfde als trouwen – juridisch gezien dan. Deze manier heeft simpelweg geen verplichtingen omtrent de ceremonie. Je kunt op deze manier dus snel alles in orde maken als je graag wil dat alles juridisch goed geregeld is.

Samenlevingscontract

Vind je trouwen én geregistreerd partnerschap té heftig en begin je liever met een minder grote stap? Dan is een samenlevingscontract misschien wel de beste optie voor jou. Het juridisch namelijk minder bindend dan de vorige twee die we net bespraken. In deze schriftelijke bijeenkomst worden afspraken vastgelegd over praktische dingen. Gewoon dingen waarbij jullie graag willen dat er over gesproken wordt.