Een open relatie: niet voor iedereen weggelegd, maar in anno 2023 zie je het steeds meer. Maar wat houdt het precies in? En wat zijn de voordelen, maar ook de nadelen van een open relatie? Flairs relatietherapeut Marcelino Lopez geeft ons het verlossende antwoord.
Open relatie
Een open relatie (ook wel een polygame relatie genoemd) is een relatievorm waarbij partners elkaar de vrijheid geven om, naast henzelf, nog andere partners te hebben. Hiermee doorbreken zij de exclusiviteit van hun gesloten relatie en wordt deze open voor het hebben van meerdere partners. Ze zijn dus wél officieel samen, maar daten ook met anderen.
Voor mensen die nog nooit een open relatie hebben gehad, is het iets wat ze zich never nooit zouden kunnen voorstellen. Maar voor anderen, klinkt dit als dé oplossing voor een gelukkig liefdesleven. Maar waarom kiezen mensen voor deze relatievorm?
Van huis uit zijn veel mensen gewend dat een liefdesrelatie tussen twee personen bestaat. Is dat niet het geval, dan spreken we van vreemdgaan – ook wel non-monogamie genoemd. Heb je dit niet in je, dan klinkt een relatie waarin je vrij bent om te gaan met wie je wil, als een oplossing.
Ook zijn er mensen die er van nature van overtuigd zijn dat niemand álle eigenschappen heeft die je graag in een partner zou willen zien of dat monogamie voor hen niet is weggelegd. De oplossing is dan als het ware, meerdere partners hebben. Zodat je uiteindelijk van álle gewenste eigenschappen kunt genieten óf niet per se exclusief met slechts één persoon hoeft te zijn.
Pros en cons van een open relatie
Hoewel je het steeds vaker hoort, zorgen niet-monogame relaties nog steeds tot nogal wat opgetrokken wenkbrauwen en uitgesproken meningen. Maar laten we even kijken naar de voor- en nadelen er van.
“Hoewel veel singles kunnen genieten van seks met verschillende bedpartners, verwachten ze in een serieuze relatie vaak wél seksuele exclusiviteit", vertelt relatietherapeut Marcelino Lopez. En daar heeft hij gelijk in. Open relaties kunnen goed gaan, maar er zijn toch nog steeds meer mensen die het fijn vinden om een monogame relatie te hebben. En zo'n relatievorm, moet wel bij beide partijen passen: mensen die veel bevestiging en veiligheid in een relatie nodig hebben, zullen er juist alleen maar stress door krijgen.
"Maar toch, liefde geeft geen garanties", vertelt hij. "Zo werkt een exclusieve relatie voor sommigen juist benauwend, waardoor de lust en passie verstikt raken en vreemdgaan of de relatie verbreken aantrekkelijker wordt." De voorwaarde om de relatie te ‘openen’, vertelt Lopez, is dat je een fijne, gelijkwaardige relatie hebt waarin je elkaar vertrouwt.
Het is hierbij belangrijk dat jullie het elkaar dan ook gunnen. "Dat betekent niet dat jullie geen onzekerheid of jaloezie mogen ervaren, wel dat jullie elkaar genoeg kunnen steunen en geruststellen", aldus relatietherapeut Lopez.