huurprijzen stijgen

Slecht nieuws op de huurmarkt: prijzen stijgen opnieuw na krapte

Love & Life20 jul 2024, 14:00 doorRomy Nouwen

Weer een tegenslag op de woningmarkt. Dit keer even geen gedoe over koophuizen, maar wel over huurhuizen. De huurprijzen stijgen namelijk weer, nadat de krapte op de huurmarkt meer toeneemt. Enne, dat is geen goed nieuws voor velen van ons.

Verhitte woningmarkt

Al jarenlang kampen we met een probleem op de Nederlandse woningmarkt. De markt is oververhit, waardoor woningnood misschien wel groter is dan ooit. Dat zorgt er voor dat heel veel mensen in de problemen komen. Voornamelijk starters en mensen met lagere inkomens raken in de problemen. Kopen is voor veel mensen namelijk geen optie, omdat het simpelweg te duur is. Hypotheekverstrekkers geven namelijk alleen hypotheken aan mensen die genoeg inkomen hebben om de lasten te kunnen dragen. Maar ook huren is een probleem. De huurprijzen stijgen namelijk ook enorm en de eisen liggen hoog. Daarbij is het aanbod ook nog eens krap, waardoor je niet zomaar een huis kunt bemachtigen.

Ingrijpen

De overheid probeert ook al een tijd lang in te grijpen. Ze komen met allerlei maatregelen die ervoor moeten gaan zorgen dat de woningmarkt toegankelijker wordt voor iedereen. Toch gaat dat niet zo gemakkelijk, en hebben alle beslissingen die zij maken niet altijd de gevolgen die we graag zouden zien. Daar hebben we nu mee te maken. De nieuwste maatregelen doen namelijk toch niet helemaal wat we allemaal gehoopt hadden.

Huurprijzen stijgen verder

De overheid kwam vorig kwartaal met nieuwe maatregelen. Deze moesten ervoor gaan zorgen dat de huurmarkt toegankelijker zou gaan worden voor velen. Nu blijkt dat het juist het tegenovergestelde als gevolg heeft. Er zijn juist veel minder huurhuizen beschikbaar, doordat de regels voor huurbazen strenger worden. Hierdoor halen huurbazen hun huis van de huurmarkt, en gooien zij hun huis in de verkoop.

Dat heeft als gevolg dat er maar liefst 33% minder aanbod is dan vorig kwartaal. Wie een beetje heeft opgelet tijdens de economielessen weet ook wat voor invloed dat heeft op de prijzen. Beperkt aanbod zorgt uiteindelijk voor hogere prijzen. Daardoor zien experts nu al een stijging van maar liefst 10%.

Afwachten

Deze maatregelen komen natuurlijk vanuit de overheid, maar we hebben onlangs een compleet nieuw kabinet gekregen nadat we opnieuw moesten stemmen. Deze maatregelen zijn nog door de oude minister, Hugo de Jonghe, bedacht. De nieuwe minister die gaat over wonen, Mona Keizer, is zelf nog geen fan van deze maatregel. Toch zegt zij nog even af te wachten hoe de markt zich verder ontwikkeld, voordat ze ingrijpt.