Amerikaanse Minister president Donald Trump kondigde onlangs aan flinke importtarieven door te voeren voor importproducten. Op dit moment staat de hele wereld op zijn kop, en staan we op het beginpunt van een handelsoorlog. En dat is eigenlijk voor niemand goed nieuws. Dat gaan we namelijk allemaal merken in de portemonnee.
Wat is Donald Trump precies aan het doen?
Vorig jaar won Republikein
Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen. Afgelopen januari was het dan zover: hij mocht het Witte Huis betreden. Hij is officieel weer minister-president van de Verenigde Staten. Sindsdien heeft hij niet stilgezeten. We vertellen je even in een notendop wat er de afgelopen weken is gebeurd.
Donald Trump heeft besloten aanzienlijke verhogingen van invoertarieven door te voeren. Dit heeft wereldwijd consequenties, waardoor de wereld op dit moment op zijn kop staat. Op 3 februari heeft hij de nieuwe tarieven in wereld gesteld. Denk aan 25% op importen uit onder andere Canada en Mexico en een flink tarief op producten uit China. Deze maatregelen hebben direct impact op de wereldeconomie én de wereldwijze aandelenmarkten. Zelfs zó heftig dat er vrees voor een nieuwe wereldwijde recessie is.
Verhoogde importtarieven hebben impact op ons
Heel simpel: dit is het begin van een handelsoorlog. En de nieuwe importheffingen die Trump heeft aangekondigd, zorgen nu wereldwijd meteen voor heel hoop onrust. Zo ook in Europa, want Europa krijgt te maken met een extra belasting van 20% op vrijwel alle producten die naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. Dat maakt de spullen die gemaakt worden in Europa duurder voor Amerikaanse inwoners – en dat is óók slecht nieuws voor Europese bedrijven. De vraag naar die spullen kan daardoor afnemen.
Voor Nederland is dit dus ook een spannende situatie. Nederland handelt namelijk ook veel met de Verenigde Staten, en we zijn daar zelfs een beetje afhankelijk van. Als Amerikaanse consumenten minder kopen van producten die in Nederland geproduceerd zijn, kost dat uiteindelijk bijvoorbeeld ook Nederlandse banen. Kortom: het zorgt voor veel onzekerheid, en dat is nooit goed voor de economie.
Ook fashion moet het vergelden
De nieuwe Amerikaanse importtarieven raken onder andere de Europese mode-industrie heel hard. Europa moet namelijk oom een tarief van 20% gaat betalen op export naar de Verenigde Staten. En dat heeft natuurlijk grote impact op grote modemerken, maar ook kleine ontwerpen. De Verenigde Staten is namelijk één van de belangrijkere afzetmarkten voor Europese kleding en accessoires.
De vraag is nog wel een beetje hoe deze tarieven toegepast gaan worden. Dat komt doordat modeproducten vaak uit meerdere onderdelen bestaan, die over de hele wereld verzameld worden. Denk bijvoorbeeld aan stoffen uit Italië en ritsen uit China in één kledingstuk. Er heerst dus nog heel veel onzekerheid en dat verstoort nú al de situatie. Eén ding is zeker:
prijsstijgingen zijn onvermijdelijk. We gaan dus méér betalen voor onze kleding als het zo doorgaat. Een ander mogelijk gevolg: Europese mode blijft vooral in Europa en Amerikaanse mode blijft vooral in
Amerika.