Presentator Tim Hofman kwam onlangs met een nieuwe aflevering van het programma BOOS. In het programma BOOS worden misstanden opgelost of vervelende situaties aan het licht gebracht. In de nieuwste aflevering worden de problemen rondom vlogfamilies in kaart gebracht – en dat levert nogal veel geschokte reacties op.
Er bestaan er genoeg: vlogfamilies. Ze filmen hun vakanties, verjaardagen en belangrijke, grappige en lieve momenten. Dit delen ze vervolgens online met duizenden of soms zelfs miljoenen volgers. Vlogfamilies zijn niet meer weg te denken van YouTube en andere sociale mediakanalen. De families filmen hun dagelijks leven en bouwen online een complete community rondom hun gezinsleven. Het lijkt allemaal heel onschuldig, maar steeds vaker vragen we ons af of het allemaal wel zo schuldeloos is.
In een recente aflevering van het YouTube-programma BOOS, gaat presentator Tim Hofman aan de slag met het onderwerp 'vlogfamilies'. Hij duikt compleet in de wereld van de vloggers en brengt een verontrustend probleem aan het licht. In de aflevering staat de rol van de kinderen centraal omdat ze vaak het hoofdonderwerp van de content vormen, maar geen stem hebben in wat er gebeurt. Ze kunnen niet meebeslissen over hoeveel er gefilmd wordt, en wát er gefilmd wordt. Ook hebben ze geen enkele controle over wat er (jaren later) over hen online staat.
In de aflevering komen ook (oud-)kinderen van vlogfamilies aan het woord. Zij geven aan dat ze zich soms pas jaren later realiseren wat de impact van de camera eigenlijk is geweest. De constante aanwezigheid kan zoveel invloed hebben op je jeugd. Zo vertellen ze in de aflevering over een gebrek aan privacy en een constante druk om 'gezellig' te doen voor de kijkers van de video's. Ook kan het voor vervelende situaties zorgen, waarin kinderen zich ongemakkelijk of onveilig voelen. Toch blijft de camera draaien.
BOOS laat in de aflevering zien dat er nog veel stappen ondernomen moeten worden voordat dit probleem aangepakt is. De camera's hebben een enorme impact op de kinderen. Daarnaast valt ook het woord 'kinderarbeid'. Kinderen werken structureel mee aan content waar geld aan wordt verdiend – zonder duidelijke regels of bescherming.
Eén ding is duidelijk: dit is geen klein probleem meer. Vlogfamilies zijn al jaren actief, en het blijft aantrekkelijk om kinderen in beeld te brengen. Het is bijna een verdienmodel geworden. Toch schuurt het. Er is namelijk niemand die de rechten van die kinderen vertegenwoordigt.
In een aflevering van BOOS wordt er verandering in de zaak gebracht. Het kabinet erkent de urgentie van het probleem namelijk ook. Verschillende kamerleden vinden dat het tijd is voor nieuwe, strengere regelgeving om zo minderjarige kinderen te beschermen. Helaas is dat zo gemakkelijk nog niet, maar dankzij de BOOS-aflevering is er wel een stap in de goede richting gezet.
Helaas zitten er veel haken en ogen aan het creëren van goede regelgeving. Dat komt doordat het een grijs gebied is. Zolang de regels er nog niet zijn, is het dus belangrijk dat we als maatschappij scherp blijven. Ouders moeten zich bewust worden van de impact van camera's en de online zichtbaarheid. Kinderen zouden namelijk altijd op nummer één moeten te staan.
Bekijk hieronder de aflevering van BOOS: