vrouwen

Veiligheid van vrouwen moet beter: dit zijn de plannen om dit te verbeteren

Love & Life07 dec 2024, 17:00 doorRomy Nouwen

Helaas zijn er nog steeds ontzettend veel vrouwen die te maken hebben met onveiligheid. Daarom is het superbelangrijk dat we daar vaak stil bij staan. Daarnaast moet er simpelweg veel gebeuren om het veiliger te maken voor vrouwen. Gelukkig ziet de overheid dat ook in – en liggen de plannen al klaar.

Geweld tegen vrouwen

Deze week, op 25 november, stonden we een dag stil bij een – helaas nog altijd groot – probleem: geweld tegen vrouwen. Wereldwijd wordt er op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen aandacht gevraagd voor een probleem dat nog steeds de harde realiteit is, ook in Nederland. Wist je dat geweld tegen vrouwen vaker voorkomt dan je denkt? Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek is femicide in Nederland een groot feit. Nederland heeft zélfs de hoogste cijfers in Europa – en dat betekent dat er werk aan de winkel is.

De cijfers liegen er niet om! Seksueel geweld en intimidatie zijn helaas in ons eigen land nog steeds (te) vaak aan de orde. Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat bijna de helft van de vrouwen ooit seksueel óf fysiek geweld heeft ervaren. Daarnaast heeft maar liefst driekwart van de vrouwen te maken gehad met seksuele intimidatie. Jonge vrouwen zijn vaakst slachtoffer. Het afgelopen jaar heeft 52% van de jonge vrouwen tussen de 18 en 24 jaar minstens één keer grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.

Veiligheid voor vrouwen op de agenda

Ongeveer een maand geleden vond er nog een commissiedebat plaats. De focus lag op veiligheid van vrouwen. Daaruit blijkt dat er binnen de politiek duidelijk is dat er verandering moet komen. Iedereen voelt de urgentie om zowel huiselijk geweld als femicide aan te pakken. Verschillende wetsvoorstellen zijn voorgedragen, bijvoorbeeld eentje die psychisch geweld strafbaar stelt. Iets dat tot nu nog niet mogelijk was, omdat het vaak minder zichtbaar is en daarom niet vervolgd kan worden. Dit moet hopelijk in de toekomst leiden tot meer vervolgingen en terechte straffen voor daders.

Verandering is nodig

De schokkende cijfers bewijzen eigenlijk maar één ding: het is écht tijd voor verandering. Geweld tegen vrouwen moet serieuzer aangepakt worden, en daar moet de overheid een aandeel in hebben. Ingrid Coenradie, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, maakt zich hier hard voor. Ze vecht voor meer veiligheid voor vrouwen en meisjes in ons eigen land. Zo is ze begonnen met het uitrollen van het plan 'Stop Femicide', een plan dat door het vorige kabinet al op tafel werd gelegd. Het plan is een behoorlijke opgave, want er moet op verschillende niveaus samengewerkt worden. Daarom moeten lokale overheden ook hun steentje bijdragen aan dit plan, maar dat is best een beetje zoeken. De juiste manier ontbreekt nog. Coenradie doet er alles aan om lokale overheden daarin zo goed mogelijk te begeleiden, zodat uiteindelijk iedereen weet wat er moet gebeuren om de situatie veiliger te maken.

De samenwerking tussen de verschillende instanties als Veilig Thuis en politie moet beter. Vaak werken verschillende instanties langs elkaar heen, waardoor er kostbare tijd verloren gaat. In sommige gevallen betekent dit zelfs dat slachtoffers niet op tijd geholpen worden óf dat daders vrijuit gaan. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel, maar de eerste stappen zijn gezet. En dát is wat ons betreft bijzonder goed nieuws!