Het is de nachtmerrie van velen: ontdekken dat je partner niet trouw is geweest. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders is bedrogen door hun huidige partner of vermoedt dat dit het geval is. De grote vraag: kun je hier samen bovenop komen? En belangrijker: hoe dan?
Wat betekent vreemdgaan eigenlijk?
De grens tussen trouw en ontrouw is niet voor iedereen hetzelfde. De een beschouwt
een kus al als verraad, terwijl de ander pas spreekt van vreemdgaan als er sprake is van samen de lakens delen. Volgens relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven draait het vooral om vertrouwen: "Vreemdgaan betekent dat je dingen doet die je partner niet weet, waardoor je het vertrouwen schaadt."
Waarom blijven mensen na vreemdgaan toch samen?
Wanneer we horen dat iemand is bedrogen, is het makkelijk om te zeggen: "Dat zou ik nooit pikken." Toch blijkt de praktijk anders. "Veel mensen kiezen ervoor om samen te blijven", zegt relatietherapeut en slaapkamerexpert Carolien Roodvoets. "Liefde speelt daarin een grote rol, maar ook kinderen, financiën en
angst voor eenzaamheid zijn belangrijke factoren."
Is jullie relatie nog te redden?
Of je samen verder kunt na ontrouw hangt af van verschillende dingen:
- Hoe het is ontdekt: is je partner betrapt of heeft hij/zij het eerlijk opgebiecht?
- Hoe erover is gelogen: waren het kleine leugens of een compleet dubbelleven?
- Hoe je partner zich nu opstelt: is er oprechte spijt of wordt de schuld afgeschoven?
Praten, praten, praten
Wil je samen verder? Dan is communicatie de sleutel. "Het begint ermee dat de bedrieger begrijpt dat de ander boos en wantrouwig is, en dat dit niet zomaar overgaat," zegt Roodvoets. "Het moet bespreekbaar blijven, ook als het een pijnlijke conversatie is."
Daarnaast is het belangrijk om niet alleen over het vreemdgaan zelf te praten, maar ook over de
relatie. Hoe was de situatie voordat het gebeurde? Wat speelde er in jullie dynamiek? Door open te zijn over deze vragen, creëer je een basis om samen verder te gaan.
Kan het vertrouwen hersteld worden?
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het herstellen hiervan kost tijd en moeite van beide kanten. Soms betekent het dat de partner die is vreemdgegaan volledige transparantie moet bieden, zoals toegang tot telefoons en berichten. Dit voelt misschien controlerend, maar kan helpen om vertrouwen opnieuw op te bouwen.
Wanneer is het beter om te stoppen?
Niet elke relatie overleeft vreemdgaan. Als er geen oprechte spijt is, de communicatie blijft haperen of het vertrouwen onherstelbaar is beschadigd, kan het beter zijn om uit elkaar te gaan. Kies in dat geval voor jezelf en wat jou gelukkig maakt.
Vreemdgaan is niet per se het einde
Vreemdgaan hoeft niet altijd het einde van een relatie te betekenen. Maar het betekent wel een nieuwe start, waarbij eerlijkheid en inzet van beide kanten cruciaal zijn. Want alleen als je allebei bereid bent om eraan te werken, kun je samen verder. Of je dat wilt? Dat is aan jou.