Elkaar de huid vol schelden, eens even een lekker potje schreeuwen of elkaar vernietigende blikken toewerpen. Herkenbaar? Voor sommigen stellen is het dagelijkse kost, voor anderen enorm zeldzaam. Nooit ruzie maken met je partner klinkt misschien als het ideaalbeeld van een perfecte relatie, maar is dat wel echt zo? Volgens experts hoeft het geen slecht teken te zijn, maar het kan wel duiden op onderliggende problemen.
In een gezonde relatie is het normaal om af en toe meningsverschillen te hebben. Het vermijden van ruzie kan betekenen dat er niet genoeg open en eerlijke communicatie is. Als je partner iets zegt waar je het niet mee eens bent, dat je dan even wijselijk je mond houdt. Of nouja, niet altijd even wijselijk dus. Soms vermijden mensen confrontaties uit angst voor conflict, wat kan leiden tot onopgeloste problemen en een gebrek aan emotionele intimiteit. Het is belangrijk dat beide partners zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te uiten, ook al leidt dit soms tot een meningsverschil. Zoals we al wel vaker hebben gezegd: communication is key.
Het is ook mogelijk dat het ontbreken van ruzie wijst op een ongelijkwaardige relatie. Een relatie waarin één iemand enorm de broek aanheeft en die altijd zijn of haar zin krijgt. Het is niet per se erg als de één iets vaker bepaald, maar de ander moet niet het gevoel hebben dat-ie niks in te brengen heeft. Dit kan namelijk zorgen voor een ongelukkige en onevenwichtige relatie. Het is belangrijk dat je problemen op een gezonde manier kan bespreken voordat ze escaleren.
De sleutel is balans: het is goed om meningsverschillen te hebben en deze op een constructieve manier op te lossen, zonder dat het uitmondt in destructieve ruzies. Zo kun je ervoor zorgen dat je relatie niet alleen vreedzaam, maar ook diepgaand en authentiek blijft.