Moeten we luisteren naar ons verstand of naar ons gevoel? Dat is voor elke situatie anders en ook weer iets om aan te voelen. Maar één ding weten we wel, dat onderbuikgevoel is er niet voor niets en zouden we niet moeten negeren.

onderbuikgevoel-luisteren-femfem

Keer tot jezelf en luister

De hele dag door krijgen we een stroom van informatie aan ons geleverd. Grappige filmpjes op Facebook, appjes of snapchats. Deze stroom aan informatie zorgt ervoor dat je hoofd op een gegeven moment vol zit en er dus amper plek is voor je eigen gedachten. Keer eens helemaal tot jezelf en sluit je af van al het online gebeuren. Alleen dan heb je de tijd en ruimte om echt naar dat stemmetje in je hoofd te luisteren. Op deze manier leer jij je eigen stem herkennen en weet je wanneer dat onderbuikgevoel je iets wilt vertellen.

Ga op zoek naar jouw persoonlijke advies

We hebben een knoop in onze maag. Al gaat het om je liefdesleven, je carrière of de ruzie met je beste vriendin. Vaak gaan we naar anderen en vragen om advies. En hier is niets mis mee, maar hierdoor raakt jouw eigen mening of advies aan jezelf op de achtergrond. En hetzelfde doen we met het internet. Zitten we ergens mee, dan gaan we op zoek naar artikelen die ons raad geven over wat we het beste kunnen doen. Hierbij gebeurt hetzelfde. Alleen jij kan het beste antwoord geven. Luister naar jezelf en naar wat je echt wilt en hoe je dit kunt bereiken. Natuurlijk zijn deze adviezen soms heel fijn om te krijgen, maar ze zijn niet altijd dat wat je nodig had. Probeer dus eerst naar jezelf te luisteren en te zoeken naar jouw advies.

Draai je vraag om

We zitten ergens mee en gaan op Google zoeken wat het antwoord is. ‘Hoe komt het dat ik zo onzeker ben op het werk?’ is wat we intypen. Maar draai de vraag eens om. Want dit is niet wat we eigenlijk willen weten. We willen weten waarom iets komt. Probeer dus altijd jezelf de vraag te stellen waarom iets gebeurt, in plaats van hoe het kan dat iets gebeurt.

Luister naar je hart

Soms wil je wel naar je onderbuikgevoel luisteren, maar voel je niets. Of je komt er echt niet. Luister dan naar je hart. En niet naar het gevoel in je hart, maar naar je hartslag. Versnelt deze bij een bepaalde keuze? Ga dan nog eens na of dat wel echt is wat je wilt.

Bepaalde mindfulness tips kunnen je helpen om beter naar jezelf te leren luisteren.