Heb je een blog naast je full-time baan? Misschien verkoop je jouw creaties op Etsy of spendeer je je weekenden met fotograferen. Helaas moet er ook nog brood op de plank komen en kun je het (nog) niet full-time doen. Het vergt doorzettingsvermogen en heel veel moed, maar je kunt van je passie je werk maken. Hier lees je hoe.

hobby-werk-femfem

Wat is je passie?

Het is moeilijk om de stap te nemen en je zekerheid op te zeggen voor het onzekere. Denk niet te snel dat het niet mogelijk is. Als het echt jouw passie is zal de energie van je af stralen. Dit is de gemakkelijkste pitch die je ooit hebt gehouden, omdat je er zelf in gelooft. Zou je tot het einde gaan om jouw droom waar te maken? Vraag jezelf af of jij je liever met je project bezig houdt dan uit eten te gaan, die nieuwe schoenen aan te schaffen of televisie te kijken. Als dit zo is dan heb je een hele goede kans van slagen!

Een goede voorbereiding

Probeer je idee eerst uit om te kijken of er vraag naar is en of het werkt. Ga bijvoorbeeld op een vlooienmarkt staan om je creaties te verkopen of probeer eerst jouw yogales uit op je vrienden. Zoek een online platform om je kunsten te vertonen en vraag om feedback van je klanten. Bouw een achterban op via social media. Zo kun je voordat je echt risico loopt al een beetje uitvinden waar je koper behoefte aan heeft, of je de juiste vraagprijs rekent en kun je je aanbod al beetje bij beetje uitbreiden. Al duurt het jaren voor je jouw product of service hebt geperfectioneerd, zorg dat je er klaar voor bent en weet wat je doet.

Kijk naar de cijfers

Ken je cijfers. Kijk naar je verwachte uitgaven voor het komende jaar en leg dat naast je verwachte inkomen. Kom je uit op rood? Dan moet je jezelf afvragen of je idee wel winstgevend is. Je kunt ook een deel van je vaste inkomsten opzij zetten totdat je genoeg geld hebt om je plan uit te voeren. Als je echt zeker bent van je zaak kun je natuurlijk ook altijd een kleine lening aangaan bij de bank.

Stel jezelf doelen

Als je er klaar voor bent om een echte business te starten, maak dan een plan. Creëer een werkruimte, koop de nodige spullen en neem een boekhouder in de arm. Zo weet je zeker dat je niet de fout in gaat op de vlakken waar jij geen expert in bent. Stel jezelf doelen voor de toekomst. Hoe zou je willen groeien en wat wil je bereiken? Begin met de kleine dingen om je uiteindelijke doelen te bereiken. Als je hulp nodig hebt maar je kunt nog geen full-time salaris betalen, huur dan iemand in voor een paar dagen of op freelance basis. Langzaam kun je groeien naar een voltijd werknemer. Je hoeft niet meteen de grote stappen te nemen om veel te bereiken.

Gebruik je connecties

Gebruik je connecties om je bedrijfje te laten groeien. Ken je iemand die goede foto’s kan nemen? Vraag of zij je willen helpen. Gebruik je vrienden als modellen voor op je website. Haal je vriendinnen over om een dagje met je op de vlooienmarkt te gaan staan om je spullen te verkopen. En vraag al je online vrienden om je social media platform te delen. Alle kleine beetjes helpen.

Wees realistisch

Wees realistisch maar blijf ook positief. Het komt maar heel zelden voor dat een startend bedrijf direct bakken met geld verdient. Onderzoek voor jezelf hoelang het ongeveer zal duren totdat je echt winst zal maken. Als je bedrijfje niet echt wil lopen, wees dan eerlijk en kijk naar dingen die je kan veranderen om het succesvoller te maken. Probeer open te staan voor nieuwe ideeën.

Extra geld binnenhalen? Dat doe je zo