Sommige make-up kwasten kun je voor je gevoel jarenlang elke dag gebruiken. Veel goede make-up kwasten blijven jarenlang van goede kwaliteit, maar worden wel steeds viezer. Heb je geen idee hoe vaak je je kwasten eigenlijk moet reinigen en hoe lang je ze kunt gebruiken? Wij leggen het je uit.

Vaker dan je denkt

Stiekem weten we allemaal wel dat het regelmatig wassen van je kwasten veel beter is voor je huid. Dat blijkt ook uit advies van experts. Dermatologen adviseren dit maar liefst een keer per week te doen. Bacteriën vanuit je huid blijven namelijk op de kwasten kleven. Ook het talg van je huid blijft in de kwasten zitten. Niet zo’n fijn idee dus.

Kwasten die je gebruikt voor je ogen hoef je minder vaak te wassen. Twee keer in de maand is meer dan genoeg. Rond je ogen is er minder talg dan bijvoorbeeld op je wangen.

More purposes

Niet alleen voor je huid, maar ook voor de levensduur van je kwasten is het beter ze regelmatig te wassen. Vieze kwasten laten namelijk vaker vlekken achter, vooral met foundation. Ook de haren van je kwasten blijven langer stevig als je ze vaak schoonmaakt.

Hoe ga je te werk?

Hoewel de hoeveelheid van het wassen dus tegenvalt, is het ‘wasproces’ niet zo moeilijk. Neem er wel even de tijd voor. De stappen die je moet volgen zijn als volgt:

  • Maak de make-up kwasten nat met lauw water.
  • Breng een cleanser (face wash of babyshampoo) aan in je handpalm en masseer de kwasten in je hand.
  • Spoel de make-up kwasten uit, mits het water niet meer gekleurd is. Knijp de kwasten uit totdat het meeste vocht verdwenen is en vorm ze weer in hun natuurlijke vorm.
  • Laat de kwasten uitdrogen op bijvoorbeeld de rand van een kastje. Pas op dat je ze niet op een handdoek droogt, want dat kan gaan schimmelen.

Lees ook: TikTokkers zweren bij dit onverwachtse product tegen wallen