Alhoewel het eigenlijk iets is wat je niet per se zou hoeven te delen met je partner, sommige dingen zijn gewoon privé, is het alsnog een vraag die vaker voorkomt: met hoeveel mensen is de ander naar bed geweest. Een vraag waar beide partijen het warm van kunnen krijgen. Uit onderzoek blijkt dat mannen vaker de neiging hebben om te liegen over hun aantal bedpartners.

liegen aantal bedpartners FEM FEM

Bedpartners

Wanneer mannen het over hun aantal bedpartners heeft met hun vrienden, dan zit er normaliter geen rem op. Een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sex Research heeft zelfs aangetoond wat nou de reden is dat mannen toch overdrijven over hun aantal seksuele partners in tegenstelling tot vrouwen. Wetenschappers van de Universiteit van Glasgow hebben de reacties van 15 duizend mannen en vrouwen geanalyseerd van een National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles. Wat ze hiermee wilde bereiken was dat ze erachter wilden komen waarom mannen gemiddeld altijd meer partners rapporteren ten opzichten van vrouwen en in het onderzoek gaven mannen aan dat zij gemiddeld 14,14 seksuele partners hebben gehad tegenover de 7,12 van de vrouwen.

De reden om te liegen

De reden voor het verschil in cijfers had te maken met de extreem hoge aantallen die waren aangegeven. De hoogste was zelfs 110! Een getal wat niet voorkwam bij de dames. Wanneer deze hoge aantallen werden overgeslagen, dan kwamen de gemiddeldes veel dichter bij elkaar te liggen. Dit verschil werd nog kleiner toen de onderzoekers beseften dat mannen vaker een schatting gaven dan het daadwerkelijke aantal. De vrouwen daarentegen gingen echt research doen naar hun exacte aantal partners wat dus zorgde voor een realistischer beeld. De laatste verklaring betreft een cultureel aspect. Aangezien de vrouwen in dit onderzoek over het algemeen conservatiever zijn over hun seksuele houding dan mannen, rondden zij het geschatte aantal vaker naar beneden dan mannen. Deze houdingen werden getest door vragen als “zijn one-night-stands fout?”. Hierop antwoordde 9% van de mannen ja, tegenover 18% van de vrouwen. Hetzelfde verschil werd waargenomen op de vraag of buitenechtelijke relaties altijd verkeerd zijn.

Lees hier ook over wat mannen nou écht vinden van vrouwen die seks hebben op hun eerste date.