Met dank aan de heer Rutger is het gesprek rondom anticonceptie en wie er nou verantwoordelijk voor is weer in volle gang. Want ja, anticonceptie is óók een zaak voor mannen en alle verantwoordelijkheid moet niet alleen bij de vrouw liggen. Vanaf vandaag start het kenniscentrum voor seksualiteit met een campagne voor gedeelde verantwoordelijkheid.

anticonceptie FEM FEM

Rutgers vindt dat de verantwoordelijkheid nog te veel ligt bij de vrouw en dat er van ons wordt verwacht dat wij alle maatregelen nemen om er voor te zorgen dat we niet ongewenst zwanger raken. “Vrouwen dragen dus vooral de lasten van anticonceptie. Zij moeten naar een arts, elke dag – in het geval van de pil – aan anticonceptie denken en hebben soms last van bijwerkingen,” zegt Ineke van der Vlugt, programmamanager anticonceptie bij Rutgers.

Een op de vijf vrouwen ongewenst zwanger

Uit onderzoek blijkt ook dat een op de vijf vrouwen ooit in haar leven onbedoeld zwanger raakt en in twee op de vijf van deze gevallen gaven beiden de mannen en de vrouwen aan dat ze wél beschikken over anticonceptiemiddelen, maar dat het niet consequent wordt gebruikt. Het meest gebruikte anticonceptiemiddel blijft vooralsnog de pil waardoor de verantwoordelijkheid toch vaak bij de vrouw ligt. Echter, toch wordt het wel eens onregelmatig geslikt wat dus de kans op een (ongewenste) zwangerschap vergroot.

Samen met Soa Aids Nederland voert het kenniscentrum voor seksualiteit de campagne om mannen aan te moedigen om ook de kosten voor anticonceptie te delen. Als je het hebt over de pil, dan zijn de kosten zo rond de vijftig euro per jaar en een spiraaltje of hormoonstaafje ben je zelfs nog duurder uit. Vanaf 21 jaar betalen vrouwen de kosten zelf via eigen risico of een aanvullende verzekering maar Rutgers vindt dat deze kosten moeten worden gedeeld met de man zodat zij niet alleen de lusten hebben, maar ook de lasten.

Wereld Anticonceptie Dag

Vandaag is Wereld Anticonceptie Dag waarbij er ook een petitie van start is gegaan om anticonceptie en abortus financieel toegankelijk te maken voor álle vrouwen. Uit onderzoek van Dokters van de Wereld blijkt namelijk dat acht procent van de Nederlandse vrouwen geen anticonceptie koopt uit geldgebrek. “Het is absurd dat vrouwen met weinig geld ongewenst zwanger kunnen raken doordat ze geen anticonceptie kunnen betalen,” geeft de directeur van Dokters van de Wereld aan.

Dus dames, maak dit bespreekbaar met de man in je leven. Wellicht kunnen jullie samen de kosten splitten want het is toch eigenlijk absurd dat alle verantwoordelijkheid toch wel echt bij de vrouw nog steeds ligt?

Lees ook: de voor- en nadelen van stoppen met de pil.