De meeste van ons hebben het wel eens ervaren: het gevoel dat je best wat kilootjes kwijt zou willen. Toch kost het heel wat doorzettingsvermogen om je levensstijl aan te passen om dit te bereiken. Als er iets ingrijpends in je leven gebeurt, kan het maar zo zijn dat de knop toch om gaat en je de stap wilt zetten. Zo ook voor Marga, die in het ziekenhuis belandde en besloot dat alles anders moest.

Marga deelt haar journey

De Nederlandse Marga had al van jongs af aan struggles met haar gewicht. Ze was altijd al te zwaar en op haar 55e woog ze zelfs 122 kilo. Haar gewicht beperkte haar enorm in haar dagelijkse bezigheden. “Thuis moet ik 2 trappen lopen om de was op te hangen. Dat was altijd hijgen, puffen en steunen.”

Toen ze door een hartritmestoornis in het ziekenhuis belandde, ging bij haar de knop om. De gezondheid moest omhoog en het gewicht omlaag. Ze begon vol goede moed zelf aan haar strijd tegen de kilo’s, maar kwam al snel een verhaal tegen waar ze zich in herkende.

“Als je een paar uur aan het infuus ligt, heb je wel even tijd om na te denken over je leven. Toen ik in het ziekenhuis lag dacht ik: hoe moet het nu verder? Ik begon al een dagje ouder te worden. Het was de hoogste tijd om wat aan mijn gezondheid te doen. Ik besloot om het afvallen tóch weer een kans te geven. In eerste instantie ging ik zelfstandig aan de slag. Dat ging best oké, maar toen kwam ik het verhaal van Vanessa en haar afslanksucces tegen in een magazine. Ik herkende mezelf in haar verhaal. Zij is ook een vrouw die goed in het leven staat maar toch dacht: Ik moet iets aan mijn overgewicht doen.”

Friet en bitterballen na drie weken

Marga las dat Vanessa ruim 25 kilo was afgevallen met behulp van de 3 Weken Challenge van Een Maatje Minder, een methode die niet teveel poespas bevat en goed te combineren is met het hebben van een gezin (met kids). Marga heeft de gerechten van de methode samen met haar gezin klaargemaakt. Haar dochter was er zelfs zo enthousiast over, dat ze ook zelf aan het koken is geslagen. “Dan zat ze lekker recepten uit te zoeken en zei ze: “Mam, dit gaan we uitproberen!“”

Na drie weken eten volgens de handvatten mag je jezelf eens flink verwennen. Marga doet dat zoals van ouds met een bordje friet met een bitterbal. Na je verwendag ga je weer met frisse energie en zonder cravings van start met een volgende ronde. Geen eetschema’s, wel simpele handvatten waar je je levensstijl en eetpatroon mee aanpast. “Als ik nu toch even terugval, weet ik precies wat ik kan doen om weer wat af te vallen richting mijn streefgewicht.” Marga heeft al haar geleerde lessen gedeeld en die kan je hier bekijken.

Sinds 40 jaar weer winkelen in de ‘normale’ kledingwinkel

Het resultaat dat Marga heeft bereikt merkt ze in alles in haar dagelijks leven. Zo winkelde ze voorheen altijd bij de grote maten-afdeling van kledingwinkels. Door haar succes met Maatje Minder kan ze weer kleding aan die ze lang niet heeft kunnen dragen, en dat voelt geweldig.

“Voorheen moest ik in kledingwinkels altijd bij de grote maten-afdeling kijken. In totaal ben ik nu 41 kg afgevallen en heb ik maatje 42/44. Wat een wereld van verschil is dat! Wanneer ik die kleinere kledingmaatjes nu aan heb, dan denk ik: Wow, dit had ik aan toen ik vijftien was.”

Ook kijkt ze met een goed gevoel naar zichzelf in de spiegel en voelt ze zich over-all veel gezonder. Ze heeft meer energie, en daar is de trots op.

Door Een Maatje Minder is Marga veel bewuster met eten bezig. Vroeger had ze een kaasverslaving, waarbij ze elke avond een hompje kaas at terwijl ze naar boven liep om te gaan slapen. Door gekke snack-gewoontes als deze kwam ze na het diëten eigenlijk altijd weer aan, maar ze heeft nu controle en blijft op gewicht. Ook als Marga zich soms even laat gaan en mee-eet bij andere mensen, pakt ze het daarna gewoon weer op. “Dit is mijn nieuwe levensstijl”, zegt ze. Nu is ze zelfs zoveel afgevallen dat haar nieuwe doel is om meer te genieten van het leven. You go, girl! Klik hier voor meer informatie over de 3 Weken Challenge van Een Maatje Minder.