Misschien klinkt dit wel herkenbaar: je scrolt door je Instagramfeed en het enige wat je ziet zijn perfecte levens, lichamen, huizen enzovoort. Zuchtend leg je je telefoon maar weer weg, want vrolijk wordt je er zeker niet van.

marie kondo voor instagram telefoon-FEMFEM

Waarom heb ik niet dat leven of dat lichaam? Denk je bij jezelf. Stop! Afgezien van het feit dat dat soort foto’s niks van de werkelijkheid laten zien, is het tijd om na te gaan of je wel de juiste personen volgt.

Social media moet iets positiefs zijn

Social media kan soms stressvol zijn. Heel veel mensen volgen is tijdrovend en leidt je af van de mensen die er écht te doen in je leven en die belangrijk zijn. Jouw social media kanalen moeten je juist blijheid geven, ongeacht of je nou in contact blijft met je vrienden en familie, je nieuwe dingen wilt leren of om de levens van je favoriete celebs of atleten bij te houden. Je weet dat het niet goed zit als je een eindeloze feed hebt vol met negatieve mensen en dingen die je niet leuk vindt.

Dus, als social media je niet gelukkig maakt, waarom zou je het dan gebruiken? Gelukkig is er een oplossing. Ooit van Marie Kondo gehoord?

Wie is Marie Kondo

Marie Kondo is een echte opruimgoeroe (zie haar programma op Netflix!). Zij weet als geen ander hoe je al je spullen moet opruimen en hoe je rust in je hoofd krijgt door je oude rommel en kleding weg te doen. Hierover heeft ze ook een aantal boeken geschreven. Het belangrijkste wat je moet onthouden over opruimen met de Marie Kondo methode is dat je alleen dingen moet houden die jou gelukkig maken en die je een goed gevoel geven. Heb je spullen of kledingstukken die dit niet aan je geven? Weg ermee!

Marie Kondo voor je Instagram

Marie Kondo heeft zich vooral ontfermd over fysieke items in je huis. Maar deze manier kan je ook makkelijk toepassen op je social media accounts. Je denkt misschien dat het volgen van heel veel mensen geen probleem is, want het neemt geen fysieke plek in beslag, maar het neemt wel een plekje in in ons hoofd en op onze schermen. Veel mensen volgen op instagram kan afleidend, stressvol en tijdrovend zijn, net zoals het dealen met de troep in je huis.

Hoe pas je dit nou toe op je social media?

Maak je inbox(en) schoon

Verwijder alle spam, al je openstaande notificaties en de dingen die je onrust geven. Door je telefoon op te ruimen krijg je automatisch ook rust in je hoofd en heb je geen last meer van openstaande berichten en notificaties.

Zet je notificaties uit

Zet je notificaties uit bij apps waar je niet elke dag een dagelijkse update van hoeft te krijgen. Dit kan je helpen om je schermtijd te minderen door alleen meldingen te ontvangen bij dingen die écht belangrijk zijn.

Verwijder oude foto’s, appjes, liedjes en apps 

Marie Kondo adviseert om zorgvuldig te kijken naar je opslag, want die zit waarschijnlijk propvol. Verwijder dus alles waar je niet naar hebt geluisterd of gekeken voor de afgelopen drie maanden.

Volg alleen accounts waar jij blij van wordt

Nu is het tijd om in je social media accounts te duiken. Er zijn meerdere manieren om mensen te ontvolgen of te verbergen. Ontvolg bijvoorbeeld mensen die je alleen nog bij naam kent van 10 jaar geleden. Je ziet ze nooit en je hebt er ook niks aan. Instagram heeft trouwens een functie waarmee je bepaalde berichten of verhalen van een persoon kunt verbergen. Je kwetst niemand omdat je ze niet hoeft te ontvolgen en je hoeft ook niet hun berichten in je feed te zien. Handig toch?

Update je eigen kanalen

Je social media kanalen zijn een extensie van jezelf. Ga dus bij jezelf na hoe je gezien wilt worden. Zorg ervoor dat je jezelf bent en dus ook de echte jij presenteert. Je hoeft niet altijd de meest geweldige momenten van je leven te delen, maar je kunt wel de platformen gebruiken als een plek waar je jezelf kunt laten zien door te posten waar jij zelf blij van wordt.