We werken ons letterlijk en figuurlijk in het zweet om de calorietjes te blijven verbranden. Dat zweten voelt toch altijd minder fris, maar geeft je wel het gevoel dat je goed bezig bent geweest. Maar betekent zweten ook dat je méér calorieën hebt verbrand? Dat zou een goede bijkomstigheid zijn. Wij gingen eens op onderzoek uit en vonden het antwoord.

Waarom zweet je?

Zweten tijdens het sporten gebeurt eigenlijk bijna altijd wel. De ene keer net wat meer dan de andere keer, maar het hoort er nou eenmaal bij. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam zichzelf kan afkoelen. Wanneer jij sport, krijgt je lichaam het een stuk warmer. Die warmte moet eruit. Door middel van zweet, zorgt je lichaam er op een natuurlijke manier voor dat het weer kan afkoelen. Zo houd je het sport langer vol!

meer calorieën tijdens het sporten als je zweet
Bron: Pinterest

Verbrand je meer calorieën tijdens het sporten als je zweet?

Nee, je verbrandt niet per se direct meer calorieën tijdens het sporten. Al voelt het misschien wel zo! Als jij een cardio workout doet, zal je merken dat je een stuk meer gaat zweten. Dit komt simpelweg doordat je lichaam hier een stuk meer van opwarmt. Toch betekent het dus niet dat je ook meer calorieën aan het verbranden bent. Wel geeft het je echt het gevoel dat je goed bezig bent, maar dit heeft mede te maken met stoffen als endorfine die vrij komen tijdens het sporten.

Zweten zorgt er wel voor dat je lichaam afkoelt. Als je lichaam op goede temperatuur blijft, zul je merken dat je het sporten langer volhoudt. Dan verbrand je natuurlijk wel meer calorieën, omdat je langer sport! Hoe dan ook speelt zweten dus wel een kleine rol in de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.

Lees ook: 3 trucjes om je hersenen van sporten te laten houden van een neurowetenschapper