We willen het misschien niet toegeven, maar we zijn allemaal wel ergens bang voor. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld twee keer zoveel angsten als mannen ontwikkelen. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waar zijn we nou precies bang voor? Dit zijn de 7 meest voorkomende fobieën bij vrouwen!

@IMDB
@screamqueens

1. Acrofobie

Nog nooit van acrofobie gehoord?  De kans is groot dat je het hebt! Acrofobie is een wetenschappelijke term voor hoogtevrees. Veel vrouwen krijgen trillende beentjes, klamme handjes en een lijkbleek gezicht wanneer ze op een grote hoogte staan. Durf jij wel naar beneden te kijken?

2. Ofidiofobie

Weer zo’n tongbreker: ofidiofobie. Ofidiofobie is één van de meest voorkomende dierenfobieën: angst voor slangen. Het is helemaal niet gek dat deze angst veel voorkomt bij mensen. Volgens Sigmund Freud is de angst namelijk een aangeboren reactie, bedoeld om gevaar te voorkomen. De volgende keer dat je op vakantie een slangetje voorbij ziet glippen, mag je gerust gillen!

3. Claustrofobie

Claustrofobie is één van de meest bekende fobieën: de angst voor kleine of afgesloten ruimtes. Claustrofobie gaat gepaard met vele andere fobieën: liftangst, vliegangst, noem maar op. Claustrofobie komt in milde tot ernstige vormen voor bij mensen. Het willen vermijden van kleine, benauwde ruimtes is helemaal niet gek.

4. Arachnofobie

Het klinkt vast bekend in de oren: de angst voor spinnen! Naast Ofidiofobie is de angst voor spinnen en spinachtigen waarschijnlijk de meest voorkomende dierenfobie. Het zien van een spin of soms zelfs de gedachte dat ergens een spin zit, kan al tot een lichte paniekaanval leiden. Als je hier last van hebt, zou ik stoffige zolderkamers en het hele land Australië vermijden. I’m not kidding!

5. Nyctofobie

Mensen met last van Nyctofobie zijn niet bepaald nachtdieren: ze zijn namelijk bang voor het donker. Donkere plekjes en nachtelijke activiteiten worden zoveel mogelijk vermeden door mensen met deze angst. Een innerlijke paniek wanneer het licht uit gaat, komt bij veel mensen voor. Lang leve het nachtlampje!

6. Hypochondrie & nosofobie

Hypochondrie en Nosofobie zijn allebei de angst om ziek te worden. Iemand met Hypochondrie denkt een levensbedreigende ziekte te hebben, zonder dat hij of zij de symptomen heeft. Iemand met Nosofobie is bang om één specifieke ziekte op te lopen en is ervan overtuigd dat hij de symptomen heeft. Ondanks dat het moeilijk is om mensen met deze fobieën gerust te stellen, zijn er inmiddels verschillende therapieën en behandelingen voor.

7. Mysofobie

Mysofobie kennen we ook wel als smetvrees. Mensen met mysofobie hebben een angst voor bacteriën en ziektekiemen waardoor ze vaak de drang voelen om alles schoon te maken. Ook deze fobie komt vaak voor bij zowel mannen als vrouwen.

Wil jij je angsten onder ogen komen? Check hier hoe je van die vervelende belangst afkomt!