Dat moment dat je voor het eerst zelf de huisarts moet bellen, we kennen het allemaal. Al jaren is het je moeder die alle telefonische afspraken maakt voor de tandarts, dokter, school… Maar nu zul je het toch echt zelf moeten gaan doen. Tegenwoordig appen we bijna alleen maar en daarom kan bellen ineens best wel een stap zijn. Dit is hoe jij jouw doktersafspraak fixt zonder angst voor het bellen.

bellen FEM FEM
@modernfamily

Telefoon angst

Veel mensen vinden het lastig om te bellen, vooral voor jongeren wordt dit steeds moeilijker, omdat zij vooral WhatsAppen of Snapchatten. Je begint voor het bellen al na te denken wat je moet zeggen en voelt je een beetje gestrest. Uit een onderzoek van The UK Office Workers blijkt dat 76% van de millenials last heeft van angstgevoelens bij het bellen. Toch betekent het hebben van een hekel aan je telefoon of bellen niet meteen dat je het echt angst kunt noemen. Pas als je last krijgt van misselijkheid, duizeligheid, verhoogde hartslag en moeite met ademen, kun je echt spreken van telefoonangst, ook wel telefobie genoemd.

Oorzaken telefobie

Mensen met telefobie proberen telefoongesprekken zoveel mogelijk te vermijden. Ze zijn vaak onzeker over wat de ander van hen vindt of zijn onzeker over het niet kunnen zien van de gezichtsuitdrukking van degene aan de andere kant van de lijn. Anderen zijn bang dat er te veel focus op henzelf en wat ze zeggen komt te liggen, omdat er tijdens het bellen weinig afleiding is, zoals de omgeving. Waar mensen met telefobie als helemaal bang voor zijn, zijn de stiltes, waarom is de andere persoon ineens stil? Of misschien weten ze wel ineens niet meer wat ze moeten zeggen. Toch is er een manier om als een pro een telefoongesprek te voeren. Lees snel verder voor dé tip om van je angst af te komen.

@meangirls
@meangirls

Neem de telefoon op

Hoe vaker je iets doet, des te makkelijker het wordt. Dit werkt hetzelfde bij telefoontjes. Om van je angst af te komen moet je dus vaker bellen. Je zult merken dat de angst een stuk minder wordt en dat je angst voortkomt uit te weinig ervaring. Hoe meer telefoongesprekken je achter de rug hebt, hoe zelfverzekerder jij de telefoon oppakt. Begin met het bellen van vrienden of familie en maak het voor jezelf elke keer een stapje moeilijker. Begin daarna bijvoorbeeld met het opnemen van de telefoon als iemand jou belt, op deze manier ben je minder voorbereid op wat gaat komen, maar dit is een goede oefening.

Maak een lijst met mensen die je vaak moet bellen voor bijvoorbeeld je werk of andere zaken, begin dit lijstje langzaam af te werken. De kans is groot dat jij inmiddels een stuk zelfverzekerder en zonder angst de telefoon oppakt.

Lees ook: wil je zien: Iconische telefoon-scene van Mean Girls opnieuw gedaan door actrices