Heb je het idee dat mensen je ontwijken of minder vaak met je afspreken terwijl ze dat anders wel altijd deden? Het kan zijn dat je bepaalde gedragingen hebt waardoor je je vrienden van je vandaan drijft. Misschien ben je altijd alleen maar aan het zeuren als je met iemand bent of heb je vaak een slecht humeur. Kan natuurlijk gebeuren, maar wees je hier wel bewust van, zodat je je gedrag kan aanpassen als je met mensen bent. Hieronder staan een aantal manieren waarop je mensen wegduwt en redenen waarom mensen minder vaak met je om willen gaan.

mensen wegduwen femfem

Opbouwende kritiek niet willen accepteren

Niemand is perfect en het kan daarom voorkomen dat mensen je bepaalde adviezen of opbouwende kritiek geven. Het kost misschien wat moeite om kritiek te accepteren, maar het is zeer belangrijk dat je opbouwende kritiek en advies accepteert en er iets mee doet om jezelf te verbeteren. Probeer open te staan voor kritieken en adviezen om te groeien als persoon. Reageer je telkens heel negatief of fel op kritiek, dan zullen mensen minder geneigd zijn om met jou een gesprek aan te gaan. Realiseer je dat opbouwende kritiek bedoeld is om jou te verbeteren en dat de persoon die kritiek geeft, graag wil helpen.

Dingen te persoonlijk nemen

Soms gaan dingen op een bepaalde manier en is het leven zwaar. Maar betrek dit niet altijd op jezelf. Ga er niet telkens vanuit dat dingen die verkeerd gaan door jou komen of aan jou liggen. Als een vriendin niet jou maar iemand anders om advies vraagt, is dat niet meteen een teken dat jij geen betrouwbare vriendin bent. Hetzelfde geldt als je collega een taak krijgt en jij niet. Het betekent niet dat jij een slechte collega bent. Trek niet te snel conclusies en denk niet zo negatief over jezelf. Negatief denken is zowel slecht voor de relatie die je hebt met mensen, maar ook voor jezelf.

Telkens bevestiging zoeken

Wil je vaak graag complimentjes horen en ben je heel erg aan het vissen naar bevestiging dat je een leuk persoon bent? Je hoeft niet afhankelijk te zijn van hoe mensen jou zien om jezelf als een goed persoon te zien. Vraag niet constant om bevestiging van je omgeving, dit kan voor hen irritant worden. Ook is bijvoorbeeld de mate van of je een leuk persoon bent niet afhankelijk van het aantal likes dat je krijgt op Facebook of Instagram. Wees zelfverzekerd over jezelf. Het gaat er niet om hoe andere mensen over jou denken, maar hoe je over jezelf denkt.

Continu jaloers zijn

Een beetje jaloezie is niet erg, maar kan wel slecht zijn voor je relatie met anderen. Een beetje jaloezie kan mensen juist beter worden in iets, maar constante jaloezie drijft mensen weg. Ben je jaloers op iemand, probeer dat niet diegene negatief te benaderen of te ontwijken. Je afgunst of jaloezie voor iemand kan duidelijk zichtbaar zijn. Dit is voor jezelf en voor de ander een onprettige en ongemakkelijke situatie. Probeer je jaloezie om te buigen naar iets waar je zelf naar kan streven.

Je gedragen als het slachtoffer

Het kan erg vervelend zijn voor zowel jezelf als andere mensen om telkens in de slachtoffer rol te vallen. Maak niet van elke mug een olifant en focus niet zoveel op de dingen in je leven die allemaal niet goed gaan. En ga bij jezelf na of jij iets aan deze dingen kan veranderen of niet. Blijf niet hangen in het idee dat slechte dingen jou overkomen en ga meer na bij jezelf hoe je je situatie kan veranderen naar jouw hand. Geef andere niet overal de schuld van. Je negatieve, hulpeloze houding gaat je niet verder helpen. Probeer een positieve en pro-actieve houding aan te nemen bij tegenslagen en ga er mee aan de slag.

Lees ook:

Deze mindfulness tips kun je iedere dag gebruiken.