burn out voorkomen

Volgens onderzoekers is dit de methode om een burn-out te voorkomen

Body & Mind27 jul 2023, 16:06 doorRomy Nouwen
Zit jij tegen een burn-out aan en wil je hier het liefst zo snel mogelijk iets aan doen? Volgens onderzoekers zijn er een aantal dingen die je moet weten als je een echte burn-out wil voorkomen. Dit is dé methode om een burn-out te voorkomen.
burn out voorkomen

Hoe ontstaat een burn-out?

Als je te lang te veel last hebt van veel stress en veel (over)spanning, kan het gebeuren dat je in een burn-out terecht komt. Je lichaam kan zowel mentaal als fysiek niet zo veel stress en spanning aan, waardoor je na een tijdje helemaal uitgeput kunt raken. Dit merk je dan zowel mentaal als fysiek, want je merkt het aan je emotionele gevoelens én aan het gevoel in je lichaam. Aan Quest vertelt organisatie- arbeidspsycholoog bij SpecialistenNet Thijs te Braake dat een burn-out ook kan komen door ervaringen uit het verleden.
"Werd je als kind heel hard gestraft? Dan heb je wellicht meer moeite met 'nee' zeggen. En moest je als kind voor een familielid zorgen? Dan zet je jezelf in het volwassen leven vaak ook niet op de eerste plek. Op die manier gaan sommige mensen eerder over hun grenzen heen dan anderen", aldus te Braake.

Dit is dé methode om een burn-out te voorkomen

Een burn-out is iets dat je liever niet meemaakt. Hoewel het een leerzame periode kan zijn én je er sterker uitkomt, ga je wel door hele diepe dalen en dat is natuurlijk niet leuk. In deze tijd moet je daarom jezelf goed beschermen, want de kans dat je op de werkvloer of privé te maken krijgt met overspanning en stress is vrij groot. Voorkomen is immers beter dan genezen, zeggen ze altijd. Te Braake zet de beste tips om een burn-out te voorkomen op een rijtje.

1. Herken de signalen op tijd

Het is zeker niet normaal om je na iedere werkdag leeggezogen en moe te voelen. Dit is dus een heel belangrijk signaal dat er iets niet in orde is! Herken deze signalen goed en accepteer ze niet zomaar. Zorg voor meer rust op de werkvloer, zodat je niet steeds zo gestrest en vermoeid thuiskomt.

2. Bepaal voor jezelf hoe je energie krijgt én hoe je energie kwijtraakt

Je wil meer energie overhouden dan je kwijt bent. Hoe je dat doet? Breng voor jezelf in kaart wat je energie kost en wat je energie oplevert en neem dit mee. Zorg ervoor dat je altijd meer energie krijgt dan je kwijt raakt. "Focus je vooral op de energiegevers, en laat energievreters zoveel mogelijk vallen", stelt Te Braake.

3. Trek op tijd aan de bel

Denk je dat je het met de bovenstaande tips niet gaat redden? Wees er dan op tijd bij en trek meteen aan de bel als je denkt dat het niet goed gaat. Hoe eerder je professionele hulp krijgt, hoe eerder je weer kan werken naar fysieke- en mentale gezondheid.