De lunch is achter onze kiezen en zo rond een uurtje of 3 raken we langzaam onze focus kwijt. Wat we ook doen en hoe hard we het ook proberen, we worden alsmaar afgeleid. We hebben een middagdip. Maar met deze tips kun jij je zo weer focussen op het werk dat je nog te doen staat en ben jij binnen no-time klaar voor je vrije avond.

middagdipje-focus-terugkrijgen-femfem

Een voor een

Voor ons ligt een A4-tje vol met punten die we nog moeten afvinken. Maar het heeft geen zin om dit allemaal tegelijkertijd uit te willen voeren. Wanneer jij meer wilt afvinken, moet je stoppen met multitasken. Wanneer jij verschillende dingen tegelijk wilt doen, hebben alle punten dus maar een minimale aandacht. Hierdoor raak jij snel afgeleid en komt er uiteindelijk bijna niets af. Zet de punten van belangrijk naar minder belangrijk en begin bovenaan. Begin niet aan het volgende punt, totdat het eerste punt volledig afgerond is. Doordat je al je aandacht op dit ene punt richt, krijg je het sneller af en wordt de taak beter uitgevoerd.

De juiste werkomgeving

Je werkplek heeft een grote invloed op je concentratie. Is het erg rumoerig op de werkvloer? Zet dan een rustgevend muziekje op en zonder je even af. Ook de juiste geuren kunnen je concentratie helpen te verbeteren, zoals een geurkaars met een pepermunt- of kaneelgeur. Door deze geuren raken je hersenen gestimuleerd. Een andere manier is om een plekje bij het raam te zoeken (wanneer je van jezelf weet dat je niet wordt afgeleid door langslopende mensen). Natuurlijk daglicht geeft je humeur een boost en maakt je alerter.

Kom in de concentratie-modus

Je mag best even je momentje nemen om in die concentratie-modus te komen. Het is bijna niet mogelijk om van het ene naar het andere moment van volledige afleiding in volledige concentratie te komen. Kijk voor je uit, zet je telefoon uit, kom in die work-flow en ga vervolgens aan de slag.

Koffie voor een verbeterende concentratie?

Koffie helpt niet altijd voor een verbeterende concentratie. Enkel wanneer je het op de juiste momenten inneemt. ’s Ochtends drink je een paar bakkies, omdat je denkt dat je er dan de hele dag tegenaan kunt. Maar dit heb je verkeerd. Deze cafeïneshot in de ochtend zorgt ervoor dat je in de middag een dip krijgt. Probeer je koffie inname dus goed te timen. Weet je dat je zo echt nog even flink aan de bak moet? Neem dan twintig minuutjes van te voren een bakje koffie en zeg tegen jezelf dat je over twintig minuten begint. Na deze twintig minuten krijgen je hersenen namelijk pas een boost en ben jij klaar om weer aan de slag te gaan.

Sushi anyone?

Door het regelmatig eten van onverzadigde vetten, die onder andere te vinden zijn in noten, vis en avocado, wordt je geheugen gestimuleerd. Dit kan je dus helpen om de gehele dag geconcentreerd te blijven. Vanavond maar een sushi date plannen?

Lukt het even niet? Geef dan niet meteen op, probeer te denken als een doorzetter want iedereen kan het!