The sky is the limit, niks of niemand kan jou tegen houden. Toch? Het liefst zouden we allemaal zo denken, denken als een doorzetter. We willen “ja” zeggen maar doen “nee”, omdat het vaak makkelijk is om dingen niet te doen. Toch moet je de stap zetten om iets wel te doen en door te zetten. Na het lezen van deze tips is jouw glas voortaan half vol, in plaats van half leeg. Je laat andere jouw manier van denken niet meer beïnvloeden en bent een echte doorzetter.

doorzetter-femfem

Verander jouw manier van denken

Niet alles is stom, lelijk of irritant maar ook niet alles is leuk, knap of gezellig. Vind een tussenweg. Zeg vaker “ja” in plaats van “nee”, denk vaker “ik kan dit” in plaats van “ik kan dat niet”. Als je jouw manier van denken veranderd van negatief naar positief, merk je snel dat je dan ook zelf gaat denken dat je dingen wel kunt. Je gaat jezelf hierdoor motiveren en wordt een doorzetter! Wanneer jij alsmaar denkt dat je iets niet kan, dan gaat het je 9 van de 10 keer ook niet lukken. Geloof in jezelf en verander je manier van denken, dat helpt je.

Wees niet terughoudend

Waarschijnlijk ken je de uitspraak “Just do it” van het sportmerk Nike. ‘Ach weer zo’n motiverende tekst die ze aan een merk proberen te hangen’, denk jij misschien. Maar stiekem is deze tekst van Nike oprecht motiverend. Soms moet je ook gewoon uit je lui stoel komen en aan het werk om dingen te bereiken. Soms heb je het idee dat er simpelweg te weinig tijd is om dingen te bereiken. Soms is dat ook het geval, maar vaak maken we de tijd er niet eens voor. Voor dingen die we echt belangrijk vinden zouden we tijd moeten maken. Afspreken met die ene vriendin of een belangrijke stap zetten op carrière gebied? Just do it, wees niet terughoudend. Weerhoud jezelf er niet van om dingen niet te doen, omdat het niet lukt. Doe het gewoon!

dont stop untril you get it

Angst is een zwakte

Een van de grootste redenen waarom mensen hun dromen niet omzetten in doelen is angst. Doorzetters kennen vrijwel geen angst, als je iets wilt dan vecht je ervoor en dan behaal je jouw doelen. Angst is een zwakte die de mens in de weg staat wanneer ze iets willen, maar niet durven. Angst krijgt de schuld, wanneer mensen iets niet lukt. Mensen zijn bang om te falen, maar faal gewoon. Falen hoort bij het leven, ieder mens doet het. En stel je voor iets lukt je echt niet na een paar keer proberen, at least you tried.

Wees kritisch voor jezelf

Al eerder schreven we een artikel over waarom je strenger bent voor jezelf dan voor een ander. Hierin schreven we onder andere dat je liever je eigen pijn wilt creëren, dan dat een ander het voor je doet. Je bent kritischer voor jezelf dan voor een ander, omdat je niet wilt dan een ander jou pijn doet. Op deze manier heb je namelijk controle en komt de kritiek niet uit een onverwachtse hoek, je weet namelijk zelf ook dat die ene keuze misschien niet perfect was. Wees je eigen criticus, maar wees niet al te streng voor jezelf. Onthoud dat mensen altijd wel een mening hebben en deze komt niet altijd overeen met jouw mening. Bereid je voor op meningen van anderen, accepteer dat niet iedereen hetzelfde denkt.

Vergelijk jezelf niet

Vaak als mensen een droom hebben, maar nog niet op hetzelfde level zijn als hun rol model gaan ze zichzelf vergelijken. Vergelijken op een slechte manier, hoezo heeft zij dit wel en ik niet? Hoe kan het dat ik dat niet kan en zij wel? Het is goed op een bepaald rol model te hebben, maar ga jezelf niet met een ander vergelijken. Ieder doet het op haar eigen manier en daardoor is ook niet iedereen hetzelfde. Wel kun je tegen haar op kijken en soms denken zoals zij misschien denkt. Wat zou zij doen? Hoe gaat zij om met stress? Wanneer er iets bij haar tegen zit, stopt ze er ook niet mee. Neem hier een voorbeeld aan, maar ga jezelf niet vergelijken.

Lees ook:

Hoe introverte mensen de top bereiken