Een migraineaanval is behoorlijk vervelend. Je krijgt knallende koppijn, wordt ontzettend misselijk en bent de rest van de dag volledig uitgeschakeld. Dat we het liefst ons hele hoofd losschroeven tijdens een aanval, is niet zo gek. Aangezien dat natuurlijk geen optie is, moeten we er helaas mee zien te dealen. Gelukkig zijn er genoeg tips om jouw migraine zo veel mogelijk te verlichten. Dit is wat je moet doen!

@Janetta Weheartit
@Janetta Weheartit

Verplaats je naar een donkere, stille kamer

Eén van de eerste signalen van migraine is gevoeligheid voor licht en geluid. Elk geluidje dat je hoort, komt tien keer harder binnen en elke keer dat je met je ogen knippert, voel je je wazig en duizelig. Het is daarom belangrijk om in een donkere, stille kamer met zo min mogelijk prikkels tot rust te komen. Geef je hoofd en je zintuigen wat rust en probeer even te slapen. Met te veel prikkels om je heen, wordt het alleen maar erger.

Houd een koud kompres tegen je hoofd of nek

Aangezien ice packs een verdovend effect hebben, kan het houden van een icepack tegen je hoofd of nek de pijn van een migraineaanval verlichten. Ook andere vormen van temperature therapy zoals het nemen van een warm bad of het gebruiken van een warme kruik kunnen dit effect hebben. De gespannen spieren worden hierdoor meer ontspannen, waardoor de kans groot is dat de pijn sneller wegtrekt.

Drink een drankje waar cafeïne in zit

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van cafeïne houdende drankjes zoals koffie het aantal migraineaanvallen kan verminderen. Wel zal je bescheiden moeten zijn met het aantal kopjes op een dag. Eén à twee kopjes per dag kunnen het aantal migraineaanvallen namelijk verminderen terwijl meer dan twee kopjes juist een trigger voor hoofdpijn kunnen zijn. Wanneer je vermoedt dat er een migraineaanval aankomt, kan je het beste een aspirine nemen en daarna een kopje koffie drinken. De cafeïne kan de pijnverlichtende werking van de aspirine namelijk versterken.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe goed de bovenstaande tips ook kunnen helpen bij een migraineaanval, voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoewel migraine bij veel mensen helaas in de familie zit, zijn er toch genoeg manieren om migraine zoveel mogelijk te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om je aan een vast slaapritme te houden. Zorg dat je niet alleen genoeg slaap krijgt, maar ook dat je zoveel mogelijk op een vast tijdsstip gaat slapen en wakker wordt. Ook je eetpatroon heeft invloed op hoe migrainegevoelig je bent. Wees ook hierbij consistent in de tijden waarop je eet en houd in de gaten welke ingrediënten voor jou migrainetriggers zijn. Tot slot is het van belang dat je genoeg beweegt. Exercising helpt om spanning en stress te verminderen, waardoor je minder gevoelig bent voor migraine. Now you know what to do!

Lees ook: Buikpijn na een vrijpartij? Hier komt het door