Hoewel we vroeger als kind allemaal wel eens verlegen waren, groeien de meesten daar na een tijdje wel overheen. Helaas kan niet iedereen daar van spreken en zijn er ook mensen die er in blijven hangen. Dat kan vervelend zijn, omdat het extreem ongemakkelijk kan worden wanneer je met andere mensen bent. Gelukkig kun je dus ook leren om minder verlegen te zijn. Lees hier verder voor de beste tips.

minder verlegen
Foto: Fifty Shades of Grey

Tips om minder verlegen te zijn

De mensen die verlegen zijn, herkennen het uit duizenden. Zo rood worden als een tomaat, stuntelen en niet meer uit je woorden komen. Zomaar een paar ‘kwaaltjes’ van een verlegen persoon. Natuurlijk is er helemaal niets mis mee, maar soms zit het gewoon in de weg. Je gaat nieuwe relaties of vriendschappen uit de weg, bellen is een no go en presentaties geven lijkt haast onmogelijk. Toch is dit niet helemaal zo. Je kunt het namelijk prima afleren. Minder verlegen word je namelijk zo.

1. Accepteer dat je zo in elkaar zit

Tsja, je bent nu eenmaal wie je bent en daar moet je niet te veel aan willen veranderen. De eerste stap is dan ook accepteren dat je meer verlegen bent dan anderen én vooral dat daar helemaal niets mis mee is.

2. Praat erover met vrienden en familie

De mensen die dichtbij jou staan, kennen jou het beste. Het kan dus geen kwaad om gewoon eens het gesprek aan te gaan en te vertellen hoe jij je erbij voelt. Zo kunnen zij jou beter helpen en voorkom je dat ze misschien pushen.

3. Kom erachter waarom je verlegen bent

Soms ben je zo van kinds af aan, maar soms groei je er in. In ieder geval is het belangrijk om erachter te komen waardoor jij soms zo verlegen bent. Zo kun je  het probleem ook beter oplossen.

4. Ken je comfort zone

En kom erachter waar jouw grenzen liggen. Zo kun je wat meer in je comfort zone blijven, zodat je minder verlegen bent. Overigens zeggen ze niet voor niets dat het leven pas buiten je comfort zone begint. Af en toe mag je er best even uitstappen.

5. Neem kleine stapjes

Neem genoeg tijd om te groeien in dit proces. Grote stappen werken vaak averechts. Het is dus beter om geleidelijk aan kleine stappen te zetten en er iets langer over te doen, zodat het haalbaar blijft.

6. Kom erachter waar je goed in bent

Het is belangrijker om te focussen op je sterke punten dan op je zwakke punten. Zo bereik je namelijk helemaal niets! Het geeft je daarnaast ook nog eens een goede boost zelfvertrouwen wanneer je een doel bereikt.

7. Maak je geen zorgen over wat anderen vinden

Mensen maken zich helemaal niet druk over jou. Je hoeft je dan ook gewoon niet druk te maken over wat anderen van jouw vinden, want dat is niet aan de orde. Focus je gewoon lekker op jezelf!

Lees ook: 4x flirttips voor een verlegen persoon