Communicatie is eigenlijk het belangrijkste in een relatie. Je moet altijd blijven praten met elkaar, maar ook goed luisteren is the key. Soms lukt dit nou eenmaal niet en ontstaat er een kleine miscommunicatie. Dit kan uitlopen op hele vervelende situaties die misschien zelfs uitlopen op ruzies. Dat is natuurlijk alles wat we juist niet willen. Gelukkig kun je miscommunicatie in een relatie tegengaan. Lees verder voor de beste tips!

Miscommunicatie in een relatie
Bron: Fifty Shades of Grey

Zo ga je miscommunicatie in een relatie tegen

Miscommunicatie ontstaat vaak wanneer stellen niet goed uitspreken wat ze bedoelen of niet goed luisteren naar wat de ander zegt. Hoewel het soms ontzettend gemakkelijk is om de miscommunicatie uit de wereld te helpen, loopt het vaak juist compleet uit de hand. Er ontstaat ruzie of nog erger. Iets waar eigenlijk helemaal niemand blij van wordt. We willen miscommunicatie in een relatie dan ook graag voorkomen en dat is best mogelijk. Lees hier hoe je het tegen gaat.

1. Zorg voor openheid

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat jullie in een relatie alles tegen elkaar kunnen zeggen. Anders mis je een basis. Wanneer je zorgt voor een goed patroon waarin jullie het idee hebben dat jullie open kunnen zijn naar elkaar, helpt dit al enorm. Focus er dan ook op dat jullie altijd beide oplossingsgericht denken en voorkom dat je meteen op je teentjes getrapt bent wanneer er kritiek geuit wordt.

2. Respecteer elkaar

Respecteer elkaar op alle gebieden en luister naar elkaar. Met luisteren bedoelen we dan overigens niet alleen aanhoren! Doe je best om jezelf in de ander te verplaatsen en diegene ook echt te begrijpen. Zo ga je met respect om met elkaars gevoelens en wordt het gemakkelijker om dingen de wereld uit te helpen.

3. Kies de juiste woorden

Natuurlijk wil je soms voor je gevoel alles op een bepaalde manier eruit gooien omdat iets je nou eenmaal flink dwars zit. Toch is het niet verstandig om het op deze manier te doen. Je kunt beter je rust pakken en goed nadenken over de woorden die je gebruikt om je gevoelens te uiten. Dat geldt overigens ook voor de toon waarop je dingen duidelijk probeert te maken. Denk goed na over hoe het overkomt voordat je het uitspreekt!

4. Uit je ook positief

Natuurlijk is het belangrijk dat jullie de ‘negatieve’ dingen kunnen uiten in een relatie. Toch is het nét zo belangrijk om ook de positieve dingen te blijven uit. Spreek vaak uit hoe blij en dankbaar je bent met iemand en gebruik complimentjes regelmatig om iemand blij te maken. Ook hierin kan communicatie verbeteren, waardoor miscommunicaties uitblijven!

5. Geef je relatie prioriteit

Het is de bedoeling dat jullie beide prioriteit blijven geven aan je relatie en blijven investeren in elkaar. Zo zorg je ervoor dat er niemand ontevreden in de relatie zit. Plan dus regelmatig een datenight, waarop jullie de kans krijgen om meer naar elkaar toe te groeien. En ja, we weten het. Het schiet er gewoon té vaak bij in want het leven is nou eenmaal druk, maar dat mag geen excuus zijn. Probeer dan gewoon vooruit te plannen!

Lees ook: Dit zijn de 13 communicatie verschillen tussen mannen en vrouwen