Je hebt een drukke week en je hebt daarom besloten om elke dag lekker op tijd naar bed te gaan, om te voorkomen dat je moe bent. Een goede nacht slaap zal jou de volgende dag op het werk namelijk veel profijt opleveren. Ook heb je jezelf het hele weekend rustig gehouden en geen alcohol gedronken. Hoe kan het dan dat je jezelf de volgende ochtend geradbraakt voelt, na een hele nacht slaap? Dit zijn de mogelijke oorzaken van jou vermoeidheid na een nacht lang slaap én wat je daar aan kan doen.

1. Je kijkt in de avond te veel naar een scherm

Vele van ons zijn bijna de hele dag bezig met elektronica. Is het niet overdag op het werk dan is het wel in de avond om zogenaamd te “ontspannen”. In de avond bezig zijn met elektronica heeft echter nadelige gevolgen voor jouw slaappatroon. De verlichting op je telefoon en televisie laten je hersenen namelijk denken dat het nog geen avond is. Hierdoor zal je lijf jou minder snel het gevoel willen geven dat je moe bent en zal je minder goed (in)slapen. Zorg er dus voor dat je 90 minuten voordat je gaat slapen alle elektronica vermijdt en lees in plaats daarvan bijvoorbeeld een goed boek. Dit werkt écht ontspannend en brengt je slaapritme niet in de war.

2. Je ligt niet in een goede houding

Er is voor de kwaliteit van je nachtrust een groot verschil tussen wat voor jou de fijnste positie is en wat voor jou de beste positie is. Natuurlijk is het heel belangrijk dat je lekker ligt maar vooral als het gaat om je nek, moet je in een gezonde houding liggen. Zorg daarvoor dat je hoofd voldoende ondersteund wordt door je kussen. Wissel daarom eens van kussen om te kijken wat voor jouw lichaam het beste werkt.

vrouw-bedMoe-na-nacht-slaap-FEMFEM

3. Je let niet goed op je voeding

Als het gaat om voeding kan niet alleen het (te) laat op de dag drinken van koffie van invloed zijn op jouw nachtrust. Ook een te veel aan suikers in de avond kan een fijn slaappatroon verstoren. Suiker verhoogt namelijk jouw energielevel terwijl je lichaam eigenlijk moet rusten. Kijk daarom in de avonduren uit met het innemen van suikers. Ook is het belangrijk om gedurende de dag, maar ook voordat je gaat slapen, voldoende vocht binnen te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je zonder hoofdpijn al gevolg van uitdroging wakker wordt. Drinkt dus nog een extra glaasje water voordat je gaat slapen.

4. Je klemt of knarst met je tanden

Word jij wel eens wakker met pijn aan je gebit? Tanden klemmen of tanden knarsen lijkt in het eerste opzicht onschuldig. Toch is dit slecht voor de kwaliteit van je nachtrust en misschien nog wel slechter voor je gebit. Merk je dat je hier last van hebt, maak dan een afspraak bij de tandarts. Deze kan een klembitje voor je maken. Is dit niet de oplossing? Dan kan het zijn dat het probleem meer in de psychische sfeer ligt en zou je hiervoor in therapie kunnen gaan. Het probleem lost zich namelijk niet zo snel vanzelf op, het gebeurt immers wanneer je slaapt en dus heb je hier geen invloed op.

5. Je hebt last van een aandoening

Slaapstoornissen kunnen heel gevaarlijk zijn. Zo kan door een chronisch tekort aan slaap jouw concentratieniveau worden aangetast of kun je in een depressie komen. Zo’n depressie heeft vervolgens weer effect op je slaapritme waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt en zal je moe blijven. Denk je dus echt last te hebben van een slaapstoornis, ga dan naar een slaapspecialist om ervoor te zorgen dat je hier niet te lang mee rond loopt.