Als er één vraag is wat vaak het moeilijkst is om te beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek is het waarom een bedrijf jou zou moeten aannemen. Je moet namelijk jezelf goed kunnen verkopen, maar uiteraard ook niet overdreven én je wil ook niet iets zeggen wat je absoluut niet waar kan maken. Wij hebben een aantal tips hoe je het beste om kunt gaan mocht dit aan je worden gesteld tijdens een sollicitatie.

vragen sollicitatiegesprek FEM FEM

Dit is een vraag waarvan je weet dat het gaat komen, maar het blijft alsnog lastig om te antwoorden. Wat belangrijk is, is om te zorgen dat je erop voorbereid bent, dat je het al hebt geoefend. Kijk, het moet natuurlijk niet overkomen alsof je een tekst helemaal hebt onthouden maar je wilt ook niet ter plekken spontaan stotteren omdat je niet zo goed weet wat je over jezelf moet zeggen. Het antwoord wat je geeft kan namelijk wel het verschil maken of het bedrijf jou wel of niet aanneemt.

Waarom stellen bedrijven deze vraag?

Een bedrijf wilt natuurlijk iemand de baan geven waarvan zij denken dat het de beste match is. Deze vraag kan the make it or break it deal zijn voor een bedrijf want het geeft aan hoe jij bent als persoon.

Het ultieme antwoord

Op deze vraag bestaat er niet één antwoord wat je kan gebruiken om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo is elk bedrijf, functie en natuurlijk de vacature weer anders. Het belangrijkste is dat je zeker overkomt en weet wat je zegt. Ga niet iets zeggen om het zeggen. Bedenk dus voor het gesprek heel goed hoe je op deze vraag gaat beantwoorden en welke talenten jij naar voren wilt halen.

Wij denken dat het ultieme antwoord op de vraag bestaat uit twee onderdelen:

  1. Het deel waarin jij jezelf onderscheidt van anderen (je talenten optrommelen)
  2. Het deel waarin je goed kan uitleggen waarom die talenten zo goed bij het bedrijf passen. Wat is dus eigenlijk jouw bijdrage aan het bedrijf?

Zo overtuig je ze dat jij een goede kandidaat bent. Je moet jezelf op een subtiele manier aanprijzen zonder dat het gênant wordt. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op deze vraag, zodat je hoe dan ook die baan naar binnensleept!

Benieuwd welke soort vragen naar jou afgevuurd kunnen worden? Dit zijn een paar rare vragen die gesteld kunnen worden tijdens een sollicitatie.