Tegenwoordig ondervinden steeds meer mensen slaapproblemen. We liggen ’s avonds allemaal eindeloos te draaien in bed, komen slecht in slaap en worden soms wel meerdere keren wakker ’s nachts. Allemaal best wel vervelend want goede slaap is onwijs belangrijk om overdag goed te kunnen blijven functioneren. Het zoeken naar een oplossing kan ook nog eens moeilijk zijn. Toch ligt de oplossing misschien meer binnen handbereik dan je zou denken. Tover je slaapmasker maar weer naar boven, want het kan wel eens de oplossing zijn bij moeite met slapen.

Een slaapmasker als oplossing bij moeite met slapen

Slaapmaskers zorgen ervoor dat licht van buitenaf geblokkeerd wordt. Licht is één van de vele oorzaken van slechte slaap. Dit omdat licht je biologische klok kan verstoren. Je biologische klok helpt ons om op de goede tijdstippen te gaan slapen en op de goede tijdstippen weer wakker te worden. Wanneer jij ’s nachts met licht te maken krijgt, raakt deze klok in de war. Hierdoor slaap je misschien wel een stuk minder goed.

Maar hoe komt het dat jou biologische klok in de war raakt van een beetje licht? Heel simpel. Je lichaam is zo ingesteld dat het zodra het donkerder wordt, melatonine aanmaakt. Melatonine is het stofje wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt en in slaap kunt vallen. Lichtbronnen als lantaarnpalen, wekkers of je telefoon verstoren deze aanmaak. Je brein ziet namelijk nog te veel licht, waardoor er geen of niet genoeg melatonine aangemaakt wordt. Zo krijg je moeite met slapen. Een slaapmasker kan de oplossing zijn, omdat deze al het licht blokkeert.

Wat voor slaapmasker heb je nodig?

Niet ieder slaapmasker werkt even goed. Ga jij op onderzoek uit om er eentje aan te schaffen? Let dan in ieder geval op een aantal dingen. Allereerst is het belangrijk dat je let op de vorm en dat deze goed aansluit bij jouw gezicht. Daarnaast moet je goed letten op dat het masker niet te groot of te klein is natuurlijk. Tot slot is het belangrijk dat je kiest voor fijn materiaal dat ook nog eens genoeg licht blokkeert.

Moeite met slapen
Bron: Pinterest

Lees ook: Last van slaapproblemen? 7 tips die je helpen om beter te slapen