Ben jij dit jaar aan de beurt om het kerstdiner te organiseren? Dan weet je dat je niet alleen aan het eten en de drank moet denken, maar ook aan de opmaak van de tafel. Omdat het bereiden van zo’n kerstdiner al genoeg tijd met zich meeneemt, hebben wij een aantal tips die jou kunnen helpen met het dekken van de perfecte kersttafel. 

Kerstdiner
Photo by Jordan Arnold

1. Kleed

Begin bij de basis. Wat voor kleed je kiest kan afhangen van wat je gaat eten. Ga je gezellig gourmetten? Dan kun je vanwege de vetvlekken misschien beter kiezen voor een tafelkleed. Wanneer er verschillende gangen worden geserveerd, dan kun je ook kiezen voor een mooie tafelloper

2. Bord

Zet elk bord op ongeveer twee of drie centimeter van de rand van de tafel. Dat geeft gelijk een hele nette uitstraling. Voor een speels effect zet je er een klein bordje op.

3. Bestek

Bij het neerleggen van het bestek begin je bij het bestek dat je gasten als laatste nodig zullen hebben en zo werk je verder naar buiten.

Messen aan de rechter kant met de snijkant naar het bord en de vorken links. Wanneer je bijvoorbeeld als voorgerecht een soep serveert dan leg je de lepel naast de messen. Heb je zelfs nog een amuse? Dan gaat deze ook weer rechts naast de soeplepel. Het bestek voor het nagerecht ligt boven het bord.

4. Glazen

Wanneer je bijvoorbeeld vis en vlees serveert dan drink je vaak witte en rode wijn. Zet de wijnglazen schuin rechts boven het bord. Drink je als eerst rood? Dan staat dit glas het meest rechts en andersom. Ook het waterglas mag aan de rechterkant van het bord, links van de wijnglazen.

5. Servet

Met het servet ben je eigenlijk vrij om te doen wat je wil, maak er een mooie zwaan van (mocht je dat talent hebben…) of leg hem als een waaier op het bord. Ben je niet zo creatief met vormen? Leg hem dan aan de linkerkant van het bord onder het bestek.

Lees ook: Zin in kerst maar bang teveel te eten? Zoveel kun je maar per dag aankomen