Op zoek naar een nieuwe job? Spannend! Hiervoor moet je er uiteraard voor zorgen dat jij opvalt tussen de bergen van sollicitaties….In deze tijden is het helaas extra belangrijk dat jouw motivatiebrief opvalt, want je wordt niet zomaar uitgenodigd om op gesprek te komen (face to face of via Zoom). No worries, wij geven je tips voor het schrijven van een motivatiebrief.

Zo zorg je ervoor dat jouw motivatiebrief eruit springt FEM FEM

Wees duidelijk en maak het persoonlijk

In de inleiding van je motivatiebrief is het belangrijk om meteen duidelijk te maken wat jouw doelen zijn. Wat wil je bereiken met je brief? Laat dit direct merken! Daarnaast is het key om in de inleiding al op te vallen. Dit doe je door middel van persoonlijk te zijn. Laat de lezer nieuwsgierig worden naar hoe jij bent als persoon. Gooi er bijvoorbeeld een leuke persoonlijke anekdote in. Hiermee zorg je ervoor dat de lezer al een goed beeld heeft van hoe jij bent als persoon.

Facts

In het middenstuk van de brief ga je nog dieper in op jouw persoonlijkheid en gooi je jouw ambities op tafel. In het middenstuk stel jij je voor, en omschrijf je kort je persoonlijkheid. Vertel de lezer meer over je opleiding, werkervaring(en) en persoonlijke eigenschappen. Beschrijf kort hoe je eerdere werkervaringen te maken (kunnen) hebben met deze job. Extra tip: Lees de vacature nog eens goed door en maak een (niet té overduidelijke) opsomming van de eisen die hierin staan. Benoem in de motivatiebrief alles dat betrekking heeft op jou, en onderbouw dit met voorbeelden uit de praktijk en eerdere ervaringen.

Wat zijn je ambities?

Iemand met ambities heeft altijd een streepje voor! Laat daarom in het laatste deel van je brief duidelijk naar voren komen wat je ambities zijn, en vooral: waarom juist bij dit bedrijf. Laat blijken dat je erg veel zou willen leren, en wees hier specifiek in. Zorg ervoor dat het betrekking heeft op de specifieke job waar jij voor solliciteert. We know, het is soms gek om over jezelf  ‘op te scheppen’ , maar zolang je het niet overdrijft, en je eerlijk bent over alles mag dit echt wel!

Goede afsluiting

De afsluiting van je brief is even belangrijk als het begin. Het is allereerst uiteraard enorm belangrijk dat je altijd op een gepaste manier afsluit, maar daarnaast zijn er een aantal zinnen die je perfect kunt gebruiken aan het einde van je brief. Namelijk: ”Ik hoop dat ik mijn enthousiasme over de functie verder mag toelichten tijdens een gesprek”. Hiermee maak je nog eens extra duidelijk dat jij heel graag uitgenodigd zou willen worden voor een gesprek. Het is tevens een originelere manier dan een standaard afsluiting, zoals: ”Ik hoor graag van je”.

Lees ook: Sollicitatiestress? Met deze 5 sollicitatietips word je wel aangenomen