Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Je bent zenuwachtig, moet jezelf zijn en ook nog eens vragen goed beantwoorden en overkomen als de ideale kandidaat. Weet je even niet meer hoe je je moet voorbereiden op een sollicitatiegesprek en hoe je het beste voor de dag kan komen? Lees dan vooral deze sollicitatietips!

sollicitatietips

Wees creatief met je CV en sollicitatie brief

Dan bedoelen we natuurlijk niet dat je creatieve dingen moet bedenken die niet waar zijn. Maar bedenk wel hoe je bijvoorbeeld het uiterlijk van je CV kunt verbeteren, zodat die er tussenuit springt en meteen de aandacht trekt. Wees creatief met de lay-out, kleuren en lettertypes. Zorg ervoor dat het niet te standaard wordt, zodat degene die het leest het ook interessant en boeiend vindt. Doe dit ook met je motivatiebrief. Zo kan je je onderscheiden van de saaie standaard brieven van andere sollicitanten.

Bereid je voor op standaard vragen

Weet wat voor bedrijf het is en weet het antwoord op vragen zoals: wat denk jij toe te voegen aan dit bedrijf, waarom ben je geïnteresseerd in de baan en wat zijn je sterke en zwakke punten. Als je je goed voorbereid op deze standaard vragen, zal je niet met een mond vol tanden komen te staan als deze vragen worden gesteld. Laat jezelf zien door te vertellen over ervaringen en relaties met anderen.

Geen herhaling

Herhaal niet van voor naar achter wat er in je CV staat tijdens het interview. Als het goed is heeft degene waarbij je de sollicitatie hebt een kopie van je CV grotendeels gelezen. Vertel even kort erover en vertel eventueel meer mocht hij/zij erom vragen. Vertel ook dingen die niet in je CV zijn opgenomen. Bijvoorbeeld dat je ergens vrijwilligerswerk hebt gedaan of een grote reis hebt gemaakt waarbij je iets hebt geleerd wat zinvol kan zijn voor de baan.

Stel vragen terug

Een sollicitatiegesprek is geen kruisverhoor waarbij je een lijstje vragen moet beantwoorden. Wees ook creatief in het bedenken van vragen aan degene waarmee je de sollicitatie hebt. Zoals welke projecten ze in de nabije toekomst willen doen, wat de taken zijn van degene die jou interviewt of wat zij van jou verwachten. Maar ook wat de grootste uitdaging is van de functie die jij gaat oppakken.

Kom niet te laat en ga goed gekleed

Het is nooit slim om te laat te komen, maar helemaal niet bij een sollicitatiegesprek. Kom ook niet veel te vroeg, het kan zijn dat je werkgever nog geen tijd heeft voor het gesprek. Als je 10 minuutjes te vroeg bent, is dat prima. Kleed je ook naar de baan die je wilt en ga na wat voor indruk je achter wil laten met je kleding. Ga je solliciteren voor een baan in de mode, dan is het slim om iets creatiefs en eigens aan te trekken om op te vallen. Maar als je op een advocatenkantoor gaat werken, trek dan geen gympen en een spijkerbroek aan en ga voor een nette outfit. Doe inspiratie op op Pinterest of Instagram als je niet weet wat je aan moet trekken.

Zo zal iedereen jouw verhaal tijdens een sollicitatie gesprek onthouden.