Soms kunnen er nare geurtjes ontstaan down there, maar waarom gebeurt dit? Het is meestal het geval dat een vrouw meer gevoelig is voor haar eigen geur dan ieder ander persoon dan ook (ja, je boyfriend zal het ook niet zo snel ruiken). Mocht je vagina naar dode vis ruiken, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van een bacteriële infectie. Geen paniek: we leggen je precies uit wat je moet doen.

Het is normaal dat er allerlei soorten bacteriën in onze vagina leven. Goed nieuws: meestal hebben we een groot aantal goede bacteriën down under die nodig zijn om zuur aan te maken. Dit hebben we nodig om de slechte bacteriën uit de buurt te houden.

En dan nu een stukje wetenschap voor dummies: de zuurgraad van je vagina, ookwel uitgedrukt in pH waarde, loopt van 1 tot 14 waarin 7 neutraal is. Je wilt uiteindelijk dat de zuurgraad bij jou langer is dan 7. Echter kan deze waarde verstoord worden door bijvoorbeeld het gebruik van middelen als antibiotica. Wees gerust, je kunt de pH waarde zelf herstellen!

vagina fruit
@pinterest

Probiotica

Wanneer je bijvoorbeeld antibiotica slikt, doodt het medicijn niet alleen de kwade maar ook de goede bacteriën die nodig zijn om de zuurgraad van de vagina gezond te houden. Oh no! Om dit te herstellen kun je een Pro-B Probiotic gebruiken, maar het blijft natuurlijk het beste om geen onnodige antibiotica te slikken.

Let op: nadat je hebt gevreeën of ongesteld bent geweest kan de zuurgraad van je vagina afwijken van normaal.

Gels

Een ander ding wat je kunt doen om de zuurgraad van je vagina te herstellen is door het gebruiken van een vaginale gel 2 á 3 keer per week. We horen je denken: maar het is toch slecht om producten als zeep of moisturizer in je vagina te krijgen?! Het is dan ook zéker niet de bedoeling om dit regelmatig te doen. Gebruik het bijvoorbeeld wanneer je last hebt van wat irritatie of nare geurtjes. De regel blijft: hoe minder producten je beneden gebruikt, hoe beter.

Vrouwen doen vandaag de dag de gekste dingen down under als het bleken of het aanbrengen van maskers. Leave. It. Alone.

Keep it clean 

Velen van ons zijn er schuldig aan: té lang in onze sportkleding lopen na het trainen. Yoga leggings en natte badpakken zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid van onze v-jay-jay. Kleed je daarom zo snel mogelijk om na het sporten en trek iets droogs aan (katoen for the win).

glitter bad
@weheartit.com

Lees ook: Seks gehad? Vergeet daarna niet goed voor je vagina te zorgen