Na een verhitte sekspartij met je partner, heb je waarschijnlijk de drang om het liefst blijf nog even samen te liggen. Snappen we heel goed hoor, maar vergeet niet dat het verstandig is om na een sekspartij goed voor je vagina te zorgen.

vagina wassen FEM FEM

Wij geven je graag wat advies over hoe je je vagina het beste kunt wassen na die hete vrijpartij.

Maakt zichzelf schoon

Was jij je daar beneden wel eens met zeep? Stop hier dan gelijk mee, want van nature maakt de vagina zichzelf schoon. Ze is in staat om de schadelijke invloeden van buitenaf te weren. De slijm wat zich af en toe in je slipje bevindt, spoelt de bacteriën weg. Zeep is daarom een no-go en verstoort het balans van je vagina. Binnen de vagina wordt melkzuur ontwikkeld. Dit melkzuur zorgt ervoor dat deze plek van je lichaam zuurder is dan andere gebieden. Doordat zeep een hogere zuurgraad heeft dan de vulva, wordt dit balans verstoord. Heb je last van onaangename geurtjes? Dit kan te maken hebben met het feit dat sperma, net als zeep, een hogere zuurgraad en dus ook de balans van je vagina kan verstoren.

Plassen

De beste tip met betrekking tot hygiëne, is dat je meteen gaat plassen na de seks. Dit is een natuurlijke manier van schoonmaken. Verlaat dus even je warme bedje. Verder komen tijdens de seks bacteriën in urinebuis terecht, deze kunnen mogelijk naar de blaas of nieren reizen. Door te plassen, worden de urinewegen van binnen schoongemaakt, wat er weer voor zorgt dat je geen blaasontsteking kan krijgen. Kleine moeite toch?

Afdrogen

Droog de vagina en het gebied rond de schaamlippen goed af. Dit geeft een fijner en comfortabeler gevoel. Verder is het cruciaal dat je dit doet als je gevoelig bent voor schimmelinfecties. Zo’n infectie kan ontstaan als verschillende soorten bacteriën en schimmels tijdelijk uit balans zijn. Het zogenoemde ‘gist’ wat dan in de vagina leeft, houdt van warme en natte plekjes. Omdat je vagina altijd warm en nat is, is het verstandig om dat gebied waar ik het net over had schoon te houden. Hierdoor voorkom je risico op schimmels.