Veel mensen laten de hond in de woonkamer liggen als ze naar bed gaan. Neem je je hond mee naar je slaapkamer, dan slaap je veel slechter is het idee. Fout! Uit onderzoek blijkt dat je nachtrust stukken beter is als je je hond meeneemt naar de slaapkamer.

hond slaapkamer femfem

Onderzoek Mayo Clinic in Arizona

De Mayo Clinic is een non-profit organisatie bestaande uit meer dan 3000 wetenschappers en artsen. Onderzoekers vonden dat als mensen hun hond lieten slapen in de slaapkamer, ze ’s nachts beter sliepen. De onderzoekers onderzochten 40 volwassenen zonder slaapstoornissen samen met hun honden voor 7 nachten. Ze gaven zowel de mensen als de honden activity trackers om hun slaapgedrag in kaart te brengen. Uit het onderzoek bleek dat mensen beter sliepen als hun hond ook in de slaapkamer lag te slapen. Dit had niets te maken met het ras van de hond. De onderzoekers nemen aan dat als je je hond in dezelfde kamer laat slapen, dit een gevoel van comfort en veiligheid geeft. Hierdoor is je nachtrust beter.

Er is een maar

Er is wel een maar. Een betere nachtrust geldt alleen als je je huisdier in de slaapkamer laat slapen, maar niet meeneemt in bed. Leg een hondenkussen aan de voet van je bed of aan de zijkant. Je hond mee in bed nemen heeft geen positief effect. Sterker nog, het kan juist de kwaliteit van slapen verminderen. Dit omdat honden veel bewegen in bed en dit kan jouw slaap verstoren.

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

We hebben allemaal wel eens van die nachten waarin we maar blijven woelen en draaien, terwijl we verlangen naar een goede nachtrust. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tips die je kunt volgen om beter te slapen en ’s ochtends fris en fruitig wakker te worden. Dus leg je hoofd op het kussen, zorg dat je hond niet in je bed kruipt, sluit je ogen en bereid je voor op de zzz’s!

1. Creëer een rustgevende sfeer: Zorg ervoor dat jouw slaapkamer een oase van rust is. Gebruik kalmerende kleuren, zoals blauw of groen, vermijd rommel en zorg voor voldoende ventilatie. En laten we eerlijk zijn, niets verslaat het gevoel van frisse lakens na een lange dag.

2. Houd een regelmatig slaapschema aan: Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend (ja echt!). Door je lichaam aan een routine te laten wennen, kan het gemakkelijker in slaap vallen en word je ’s ochtends ook natuurlijk wakker.

3. Beperk cafeïne- en alcoholinname: Hoewel we allemaal houden van onze kopjes koffie of thee (guilty pleasures!), is het belangrijk om ze niet vlak voor het slapengaan te drinken. Cafeïne kan immers de slaap verstoren. Hetzelfde geldt voor alcohol; hoewel het misschien helpt om sneller in slaap te vallen, kan het de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden.

De wetenschap zegt ook dat we naakt zouden moeten slapen.