Wij houden ondertussen zo erg van sushi dat we niet meer zonder kunnen. Het liefst eten we het de hele dag door heerlijk ondergedompeld in sojasaus mét een beetje wasabi. Ten minste dat dachten we. Blijkbaar is de wasabi bij de sushi gewoon nep en wij zijn in shock!

wasabi is nep

Is de wasabi bij jouw sushi nep?

We dachten al die tijd dat we onze sushi met wasabi aten, maar blijkbaar is daar niets van waar. Maar wat is dat groene spul bij de sushi dan wel?

Neppe wasabi

Volgens de Italiaans-Japanse chef Aya Tamamoto is de wasabi in Nederland helemaal niet echt. En dat om twee redenen. Allereerst is echte wasabi heel duur. Het wordt namelijk gemaakt van de wortel van een moerasplant, die niet zomaar groeit. De omstandigheden zijn namelijk niet heel ideaal. Zo moet het koud zijn, moeten de wortels in het water staan en mag er geen daglicht zijn. Na anderhalf jaar is de wortel dan eindelijk volgroeid en kan hij gebruikt worden voor de wasabi. Daarnaast is echte wasabi heel kort houdbaar. Na 15 minuten verliest het al zijn smaak! Je moet er snel bij zijn dus, export vanuit Japan zit er daarom niet in.

wasabi

Maar wat eten we dan al die tijd wel?

De Nederlandse IT-er Sander heeft een paar jaar geleden voor het eerst geprobeerd de wasabi in Nederland te kweken. En met succes! De wasabi kan alleen niet verkocht worden in de winkels, daarvoor zou je naar een goed Japans restaurant moeten gaan. Maar wat is nou dat fel groene spul wat we bij onze afhaal sushi eten? Dat is een mengsel van mierikswortel, een beetje mosterdpoeder en groene kleurstoffen.

Helaas zit echte wasabi er dus niet in, maar wij gaan nog steeds genieten van onze overheerlijke sushi.

Lees ook: Bewezen: van sushi eten leef je langer