Yes! Het is weer weekend. Heerlijk genieten van alles waar jij zin in hebt. Als je het ons vraagt doen wij dat het liefst met een heerlijke Netflix topper op de bank. Eventjes opladen en lekker binnenblijven nu de maatregelen weer zijn toegenomen. Daarom geven wij je weer een kijktip. Dit keer een iets ‘serieuzere’ docu, maar wel mega interessant, namelijk: The Social Dilemma. Benieuwd waar het over gaat? Lees maar gauw verder.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door The Social Dilemma (@thesocialdilemma) op

The Social Dilemma

Ben jij je bewust van de impact die social media heeft op ons? Waarschijnlijk denk je van wel, maar social media brengt erg veel gevaren met zich mee, waarvan jij je waarschijnlijk minder bewust bent. Het zorgt voor verslaving, meer depressieve jongeren, fake-news en massaal verspreidende complottheorieën. Waarschijnlijk ben jij meer verslaafd aan je telefoon dan je wil en kunt toegeven, maar dat is logisch. De data van (letterlijk) alles wat jij doet op internet wordt namelijk gebruikt om jou verslaafd te maken aan je telefoon (best creepy toch?) En geloof ons, dit gaat veeeel verder dan de advertenties van groene jassen omdat je hiernaar gezocht hebt op Google.

Oud medewerkers

Het interessante aan deze docu is dat oud medewerkers van bedrijven zoals Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en noem maar op – de noodklok luiden en zichzelf als schuldig zien voor hoe de samenleving nu tegenover social media staat. Zij hadden jarenlang het doel om ons als gebruikers ‘verslaafd’ te maken, om hier zoveel mogelijk winst uit te halen. Maar nu voelen zij zich schuldig over hetgeen dat zij hiermee teweeg gebracht hebben, namelijk dat social media een gevaar is voor de democratie. Whoops, dat was zeker niet de bedoeling, en is mega confronterend om te zien.

Steeds meer afstand

Social media is ooit ontwikkeld om mensen dichter bij elkaar te brengen, maar nu creëert social media door alle verschillende algoritmes juist alleen maar verschillende soorten ‘groepjes’. Hierdoor is de kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen over de hele wereld alleen maar groter geworden. Denk bijvoorbeeld aan de corona-ontkenners of de Republikeinen en de Democraten in Amerika. Omdat deze groepen in hun ‘bubbels’ constant hun eigen ideeën en opvattingen bevestigd zien in hun feed, snappen zij niet hoe de andere groep kan denken wat zij denken. Dit leidt (zeker in de afgelopen maanden) steeds vaker tot geweld en dat is best griezelig.

Kijk hier de trailer van deze interessante docu:

Lees ook: Ben jij verslaafd aan je smartphone? Zo kick je af